Linkovi

Oštre akcije kineske policije


Oštre akcije kineske policije
Oštre akcije kineske policije

Kineski organi sigurnosti prikazali su juče predstavu o sopstvenoj sili nakon jednog poziva na anti-vladine demonstracije, upućenog putem interneta širom Kine. Novinarka Glasa Amerike Stephanie Ho iz Pekinga izvještava o odlučnosti zvaničnika kineske službe sigurnosti da u korijenu sasiječe bilo kakav znak nemira, poput onih koji potresaju Srednji Istok.

Demonstranti su pozvali gradjane da se u nedjelju popodne okupe na trgu ispred McDonalds-a na pekinškoj ulici Wangfujing. Ali tamo je bilo više uniformisanih pripadnika policije i onih u civilu nego vidljivih demonstranata.

Nervozni i nestrpljivi policajci uhapsili su neke od stranih novinara koji su se tu našli da bi izvijestili o bilo kakvom znaku organiziranog protesta. Čak su i čistači ulica saradjivali sa policijom u rastjerivanju ljudi.

Grupa policajaca u civilu silom je ugurala vašu reporterku u obližnju prodavnicu čim je izvadila kameru.

Bilo je trenutaka kad je ovaj incident mogao da predje u još veće nasilje. Ali, jedan uniformisani policajac, koji se ne vidi - ali se može čuti na snimku, apelovao je na jednog od policajaca u civilu da ne udara ženu.

Iako su neki od novinara morali odmah na licu mjesta izbrisati sve snimke, vaša reporterka je imala sreće i nije joj ništa izbrisano, a kasnije je i oslobodjena.

Ne zna se da li je na ulici Wangfujing kasnije bilo ikakvih protesta. Medjutim, pokazivanjem sile kineska policija je pokazala da će preduzeti sve mjere da osigura da se nešta slično uopšte ne dogodi.

XS
SM
MD
LG