Linkovi

Kina traži pomoć medjunarodne zajednice u borbi protiv terorizma


Scena sa anti-terorističke vježbe u kineskoj pokrajini Xinjing u kojoj žive manjinski Uighuri, muslimani
Scena sa anti-terorističke vježbe u kineskoj pokrajini Xinjing u kojoj žive manjinski Uighuri, muslimani

Kineska vlada optužuje muslimansku populaciju Uighura da se nasilnim metodama bore za neovisnost, dok Ujguri optužuju Peking za suzbijanje njihove kulture i religije.

Kina poziva medjunarodnu zajednicu da joj pomogne u borbi protiv domaćeg terorizma, posebno u pokrajini Xinjiang. Kineska vlada u tom području optužuje muslimansku populaciju manjinskih Uighura da se nasilnim metodama bore za neovisnost, dok Ujguri optužuju Peking za suzbijanje njihove kulture i religije. Kineska vlada u suradnji sa snagama susjednih zemalja već izvodi anti-terorističke vježbe u Xinjiang-u.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Jiang Yu kaže da je Kina medju žrtvama terorizma:

Jiang Yu, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine
Jiang Yu, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine

"Terorizam je javni neprijatelj medjunarodne zajednice. Kina se uvijek protivila bilo kojem obliku terorizma i aktivno učestvovala u medjunarodnoj borbi protiv terorizma."

Mada medjunarodne terorističke grupa kao al-Qaida nisu posebno napadale Kinu, Jiang je istakla da su Uighur-ski muslimanski separatisti izveli manja nasilja u Xinjiangu. Ranije ovog mjeseca, kineske snage su sa snagama susjednog Kirgistana i Tajikistana izvele anti-terorističke vježbe u Xinjiangu, koje su uključivale i potragu za separatističkim borcima.

Mnogi Kinezi povezuju medjunarodni terorizam i separatizam, posebno aktivisti u neposlušnim regionima naseljenim kineskim manjinama kao što su Tibet i Xinjiang, kojeg mnogi u Kini nazivaju Istočni Turkestan.

Stanovnik Pekinga, Wu Songgang je jedan od njih:

"Al Qaida je povezana sa Istočnim Turkestanom i terorističkim grupama u Xinjiangu i Tibetu, što predstavlja veliku prijetnju sigurnosti naših granica i suverenitetu."

To je upravo ono što profesor Ilham Tohti, Uighur, vidi kao problem. On smatra da kineska vlada koristi borbu protiv terorizma kao razlog da još jače napadne manjinske grupe koje se već osjećaju potlačenim.

Profesor Ilham Tohti, pripadnik Ujgurske, muslimanske manjine u Kini
Profesor Ilham Tohti, pripadnik Ujgurske, muslimanske manjine u Kini

Profesor Tohti kaže da ne postoji veza izmedju Uighurskih aktivista u Xinjiangu i medjunarodnih terorističkih grupa kao al-Qaida:

"Ti bi ljudi koji misle da mogu povezati Osamu bin Ladena i Uighure trebali jednostavno zatvoriti usta ako su dovoljno pametni."

Profesor Tohti okrivljuje kineske medije i smatra da su oni doprinjeli da se ubistvo bin Ladena poveže sa problemima Uighura i potstaknu ani-Uighurska osjećanja. On priznaje da neki medju Uighurima imaju ekstremna gledišta, pa čak i ekstremne metode, ali kaže da većina njegovih sunarodnjaka osjećaju da nije fer da se smatraju odgovornim za akcije nekolicine.

XS
SM
MD
LG