Linkovi

Kina: Ponižavajući video snimci seks skandala postavljeni na internetu- najefikasnija borba protiv korupcije


Kineski građanin Zhu Ruifeng je krajem prošle godine privukao međunarodnu pažnju kada je na internetu postavio seks video jednog lokalnog zvaničnika i njegove ljubavnice.


Kineski građanin Zhu Ruifeng je krajem prošle godine privukao međunarodnu pažnju kada je na internetu postavio seks video jednog lokalnog zvaničnika i njegove ljubavnice. Publicitet koji je taj slučaj dobio primorao je zvaničnike da poduzmu akciju. Njegov potez je bio jedan od najmanje 24 slučaja korupcije prošle godine koji su prvo izašli u javnost putem interneta. Novinar Glasa Amerike William Ide iz Pekinga izvještava na koji se način građani novinari koriste internetom kako bi se borili protiv korupcije.

Jedino oružje Zhu Ruifenga su možda samo sveska, internet i DVD, ali on unosi strah među neke zvaničnike. On kaže da namjerava objaviti i dodatne ponižavajuće video snimke, kao onaj na kojem je bivši zvaničnik Lei Zhengfu. Njegov aktivizam je međutim privukao i neku neželjenu pažnju. Video snimak snimljen kamerom mreže CCTV u njegovoj kući u Pekingu prikazuje grupu muškaraca i predstavnika vlasti koji ga nastoje izvesti vani. Umjesto toga, on je pozvao reportere i putem interneta poslao hitnu poruku.

Svako je korumpiran, vi ste korumpirani, pa mogu i ja onda biti korumpiran. Kada o ovome izvijestite na vijestima, potrebno je dugo vremena da se riješi problem, ali kada objelodanite seks skandal, onda se slučajevi riješe vrlo brzo. Sa slobodom štampe na internetu, svi znamo šta se dešava i korumpirani elementi više neće smjeti da se bave korupcijom, kaže Zhu Ruifeng.

Ovakvi građani novinari nisu jedini koji se fokusiraju na korupciju. Kada je Zhu objavio seks video zvaničnika Leia, on je objavljen i u državnim medijima. Xi Jinping, za kojeg se očekuje da preuzme funkciju predsjednika, obećao je da će zvaničnike privesti pravdi i izmijeniti imidž stranke koju smatraju privilegovanom. Ali Zhu kaže da neće doći ni do kakve istinske promjene sve dok zvaničnici ne budu odgovarali narodu.

Svaki korumpirani zvaničnik ima oko sebe zaštitu, a to su njihovi direktni nadređeni. To je situacija u kojoj zvaničnici štite jedni druge. Kako bi riješili taj problem, mi moramo narodu dati pravo glasa, otvoriti slobodu štampe i izražavanja. Trebamo dozvoliti svim novinarima da slobodno izvještavaju o događajima, a ne uvoditi cenzuru, kaže Zhu Ruifeng.

Kada je Xi Jinping postao lider vladajuće komunističke stranke u novembru, obećao je da će učiniti više kako bi slušao javnost i branio njihova prava. On međutim nije spomenuo da će olabaviti čvrstu šaku moći komunističke stranke. Stručnjak za pravna pitanja He Jiahong kaže da se, kada je u pitanju borba protiv korupcije, ne radi o zakonima koji Kini nedostaju.

Mi imamo ustav, imamo mnoge zakone, mnoge regulative i pravila, ali oni nisu učinkoviti u primjeni. To možete vidjeti u svakodnevnim pravilima, u pravilima saobraćaja. Njih se ne pridržava mnogo ljudi, kao ni administrativnih ni ustavnih pravila. Kada je u pitanju vladavina zakona u Kini, naglasak bi trebao biti stavljen na primoravanje na provođenje zakona, lideri bi u tome trebali predvoditi, kaže He Jiahong.

Međutim sve dok se to ne desi, Kina će se vjerovatno i dalje oslanjati na pojedince kao što je Zhu Ruifeng, kako bi primorali zvaničnike da poduzmu akciju.
XS
SM
MD
LG