Linkovi

Drama čileanskih rudara pred raspletom: Svaki želi biti posljednji izvučen na površinu


Uspješno testirana: Kapsula Phoenix, široka 50 centimetara
Uspješno testirana: Kapsula Phoenix, široka 50 centimetara

Kako se približava konačni čin spasavanja čileanskih rudara, koji su preko 600 metara pod zemljom više od dva mjeseca, očekivanja i nade da će biti spašeni su na vrhuncu. Izvlačenje 33 rudara na površinu, završni čin složene operacije, počeće kako se očekuje, noćas u ponoć po lokalnom vremenu.

Trenutak kada je u subotu bušotina, do rudara 622 metra pod zemljom, dovršena bio je obilježen slavljem. Nakon te dobre vijesti, članovi porodica rudara prisustvovali su misi držanoj za njihov konačni spas. U međuvremenu, od subote do danas, okončano je ojačavanje bušotine nešto šire od pola metra, a spasioci su uspješno testirali kapsulu široku tačno pola metra. U kapsuli, nazvanoj Phoenix, montirani su uređaj sa kiseonikom i telefon.

Tokom testiranja kapsula je spuštena do dubine od 610 metara i bez poteškoća izvučena na površinu, rekao je Laurence Golborne, čileanski ministar rudarstva, i dodao:

„Cijeli proces izvlačenja rudara trebalo bi da traje 48 sati... od prvog do posljednjeg rudara, uključujući i spasioce.“

Naime, do rudara će biti prvo spušteni dvojica rudarskih inžinjera i dva bolničara.

Brojni članovi rudarskih porodica i bliskih rođaka u „Kampu nade,“ kako su nazvali plato oko bušotine, bdjeli su danima i noćima. Rodrigo Gonzales, jedan od njih, kaže:

„Dovršetak bušotine bio je trenutak velikog olakšanja. Plakali smo....ali od radosti. Sada, samo nekoliko sati od početka izvlačenja, spremni smo, emocionalno, da zagrlimo svakog od naših 33 rudara.“

Rudari su u rudniku San Jose, na sjeveru Čilea, blokirani od 5. avgusta. Ko će od njih biti prvi izvučen tek će biti odlučeno. Čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich kaže da su rudari uvjereni da će izvlačenje teći uspješno, ali da svaki od njih želi biti posljednji izvučen na površinu.

XS
SM
MD
LG