Linkovi

Okončana drama čileanskih rudara koju je pratio cijeli svijet


Luis Urzua nakon što je izvučen iz okna rudnika San Jose
Luis Urzua nakon što je izvučen iz okna rudnika San Jose

Luis Urzua, poslovođa u vrijeme kad je došlo do nesreće u rudniku 5. kolovoza, izišao je iz metalne kapsule Feniks skoro 24 sata nakon što je prvi rudar izvučen iz okna i 69 dana nakon nesreće

Drama koju je pomno pratio cijeli svijet okončana je kad je posljednji trideset i treći rudar izvučen na površinu iz rudnika bakra u Čileu. Luis Urzua, poslovođa u vrijeme kad je došlo do nesreće u rudniku 5. kolovoza, izišao je iz metalne kapsule Feniks skoro 24 sata nakon što je prvi rudar izvučen iz okna. Urzuau se u zasluge pripisuje da je smirivao svoje kolege tijekom dva mjeseca dugog iskušenja. Inženjeri su konstruirali metalnu kapsulu koju su spustili u okno 700 metara ispod zemlje i izvlačili jednog po jednog rudara sve dok se sva trideset trojica nisu ponovno priključila svojim sretnim i rasplakanim obiteljima. Čileanski predsjednik Sebastian Pinera dočekao je i pozdravio svakog rudara po izlasku iz kapsule.

Predsjednik je pohvalio spasilačka nastojanja rekavši da je zemlja proživjela magičnu noć u kojoj je nada pobijedila tjeskobu. Dodao je da su najveće bogatstvo zemlje njeni rudari i narod. Uz gospodina Pineru nalazio se bolivijski predsjednik Evo Morales jer je jedan od rudara koji su bili zatrpani - Carlos Mamani – bolivijski državljanin. Predsjednik Pinera je također rekao da će spomenuti rudnik, u kojem su se i prije događale nesreće, ostati zatvoren sve dok se ne budu mogli zajamčiti sigurni uvjeti rada. Rudari su proveli pod zemljom 69 dana, više nego bilo tko prije njih.

XS
SM
MD
LG