Linkovi

Vježba od malih nogu vodi zdravom životu


Catherine Byrne i njena trogodišnja Bridget vježbaju zajedno
Catherine Byrne i njena trogodišnja Bridget vježbaju zajedno

Sve je više programa koji su orjentirani na tjelovježbe za one najmladje

Abnormalna gojaznost djece u Americi je više neko utrostručena u posljednjih 30 godina, kako tvrde vladine statistike, a danas se računa da je gotovo jedno u troje djece do 14 godina starosti predebelo.


Roditelji su sve zabrinutiji, pa se otvaraju i biynisi koji nude pomoć upravo u tom polju, kao što su posebna vježbališta za bebe i mališane. Novinarka Glasa Amerike June Soh javlja da ti programi za cilj imaju kod najmladjih razviti ljubav za tjelovježbu koja će trajati cijeli život.

Malena Bridget, na primjer, ni ne zna da vježba, ali zna da voli bacati loptu kroz kolut. Gotovo su joj tri godine i jednom nedjeljno dolazi na ovaj sat vježbe, s djecom od kojih su nekima jedva dvije godine.

Puno su mladji od mene, hvali se mala Bridget.

Njena majka Catherine kaže da želi da joj kćerka od malih nogu zavoli vježbati.

Meni nisu tu ljubav razvili- Želim da moja curica bude u formi cijeli život. Želim da joj vježba bude svakodnevni dio života, a ne nešto na što će se tek kasnije morati navikavati.

Sat se održava u fiskulturnoj sali osnovne škole u predgradju Washingtona. Specijalno je organiziran za djecu od jedne odo 13 godina starosti. Celia Kibler, osnivač programa, kaže da ove vježbe obezbjedjuju priliku da djeca budu aktivna u bezbjednom okruženju:

Za prostor koristimo sale u školama, dječija obdaništa, razne centre , gdje god možemo doseći do što više djece i roditelja. Volimo da uključimo cijele obitelji u program, da vježbaju zajedno..., kaže gospodja Kibler.

Stručnjaci kažu da je nedostatak fizičke aktivnosti jedan od glavnih uzroka epidemije gojaznosti kod djece u Americi. U nedavnoj studiji koju je provela Fondacija Kaiser, neprofitna grupa koja se fokusira na pitanja zdravlja nacije, se kaže da mladi Amerikanci ispod 18 godina starosti provode više od sedam i pol sati dnevno na zabavu kao što je TV, video igre, kompjuteri, i drugi elektronski uredjaji.


Jeff Young ne želi da njegova Evelyn stara 22 mjeseca postala debelo dijete. Stoga ju je uključio u program.On kaže:

Mislim da će joj ovaj program pomoći da bude aktivna , a ne da sjedi ispred ekrana, bio to TV ili IPod, ili nešto slično.


Voditeljica Kibler kaže da njen program otvara svake godine nove lokacije, ali je tako posjećen da postoje liste čekanja.

I Program MyGym se takodjer širi. Taj dječiji program ima oko 150 lokacija u Americi i oko 60 u drugih 25 zemalja.

Mandy Lemar je vlasnica te frančize čiji je sjedište u blizini Washingtona:

Mi postojimo oko 11 godina, a ovu smo lokaciju otvorili prije 8 mjeseci. Velika je potražnja za ovakvom vrstom programa za djecu.

Karen McDonnell, profesorica na Univerzitetu George Washington kaže da kombinacija vježbe odgovarajuće za uzrast, sa zabavnim aktivnostima, je od velike dobrobiti za djecu.

Sve dok su ta mjesta bezbjedna i izvor zabave , i postoji stručan trener da pomogne i djeci i roditeljima, djece se sjajno razvija, ne samo fizički, nego i kognitivno, i društveno.


Roditelji ovih malih atleta kažu da se nadaju da će ovi prvi koraci u tjelovježbi voditi fizičkom zdravlju njihov cijeli život

XS
SM
MD
LG