Linkovi

Potrebna bolja koordinacija kako bi se riješio problem seksualnog iskorištavanja djece


Potrebna bolja koordinacija kako bi se riješio problem seksualnog iskorištavanja djece
Potrebna bolja koordinacija kako bi se riješio problem seksualnog iskorištavanja djece

Prema podacima UNICEF-a, procjenjuje se da se 2.5 miliona djece, većinom djevojčica, iskorištava u komercijalnoj industriji seksa koja ima profit od više milijardi dolara.

Prema podacima UNICEF-a, procjenjuje se da se 2.5 miliona djece, većinom djevojčica, iskorištava u komercijalnoj industriji seksa koja ima profit od više milijardi dolara. Mada se to obično povezuje sa zemljama sa nestabilnim ekonomskim i političkim sistemima, problem je danas najozbiljniji u Evropi, Sjedinjenim Državama, Rusiji i Africi. U drugom nastavku priče, vidjećemo kako vlade, policija i nevladine agencije pozivaju na veću koordinaciju kako bi se suočili sa tim problemom.

Prošle godine smo samo u području Washingtona identificirali 56 slučajeva mladih koji su bili seksualno iskorištavani, kaže Andrea Powell, izvršna direktorica FAIR Fund-a, organizacije koju je osnovala prije osam godina kako bi zaustavila trgovinu djecom u svijetu. Organizacija je do sada pomogla hiljadama dječaka i djevojčica u Sjedinjenim Državama, BiH, Srbiji, Rusiji i Ugandi. Asia je jedna od priča uspjeha te organizacije. Namamljena u prostituciju, ona je često radila i po 15 sati dnevno.

Bilo je užasno. Odvojila bih se umno. U mislima bih bila na nekom drugom mjestu kada se to dešavalo. Kao da to nisam bila ja, priča Asia.

Nakon što je uhapšena, organizacija FAIR Fund joj je pomogla da izmijeni život.

Ukratko, pomogli su mi da postanem osoba koja danas jesam. Ja više nisam ista osoba, kaže Asia.

Ali tu je još mnogo sličnih djevojčica koje nemaju takvu sreću. Američki kongresmen Chris Smith je jedan od najjačih zagovornika prava za žrtve trgovine ljudima.

Najmanje 100 hiljada američkih djevojčica, uglavnom onih koje su pobjegle od kuće i kojima je u prosjeku 13 godina, se nalazi na ulici. Ukoliko se ne dovedu nazad kući ili u neko sklonište, trgovci su u mogućnosti da za samo 48 sati, uz upotrebu droga i kokaina, te djevojčice pretvore u prostitutke. Oni ih zlostavljaju, siluju. One dobiju bolesti koje se seksualno prenose, uključujući virus HIV koji uzrokuje AIDS, kaže kongresmen Smith.

Potrebna bolja koordinacija kako bi se riješio problem seksualnog iskorištavanja djece
Potrebna bolja koordinacija kako bi se riješio problem seksualnog iskorištavanja djece

Mnoga djeca se u Sjedinjene Države dovode iz drugih zemalja, većinom latinske Amerike, jugoistočne Azije, te južne i istočne Evrope. Djeca Roma se često dovode iz Bosne i Hercegovine ili Srbije kako bi krali ili čistili kuće. Djeca iz istočne Afrike se dovode kako bi radila po kućama ili na farmama, dok se djeca iz Indije primoravaju da rade u tekstilnoj industriji. Njihove obitelji često uopće ne znaju šta je sa njima bilo. U mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države, čak i policajci koji dolaze u bordele ili strip klubove kupuju seksualne usluge od žrtava, umjesto da im pomognu.

Trgovina ljudima i djecom je postala globalni biznis iz kojeg nije izuzeta nijedna zemlja, kaže Helga Konrad, bivša predstavnica OSCE-a za pitanje trgovine ljudima.

Otmičari su međunarodno povezani. U jugoistočnoj Evropi, na primjer, gdje je aktivna organizacija FAIR Fund, znamo da Srbi i Albanci i ostali tijesno surađuju. Oni, koji obično nemaju međusobne odnose, su dobro uvezani u kriminalnim radnjama i naravno podstaknuti ogromnim profitom, kaže gospođa Konrad.

Kongresmen Smith, koji je sponzorirao prijedlog zakona za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kaže da se još mnogo toga mora uraditi.

Potrebno nam je više policijskog osoblja treniranog da prepozna ženu bilo koje dobi koja je žrtva, a sa posebnim naglaskom na ove veoma mlade djevojke. Njih ne treba hapsiti i tretirati kao prostitutke i sudski progoniti. Jasno smo stavili do znanja da treba promijeniti stav i te žene i djevojke tretirati kao žrtve, a ne prestupnice. One su prisiljene da krše zakon, njihova tijela i duše su skršene, kaže kongresmen Smith.

Američko ministarstvo pravde procjenjuje da je 300 hiljada djece u Sjedinjenim Državama izloženo riziku da postanu žrtve komercijalne seksualne eksploatacije. State Department navodi da se oko 14-17 hiljada djevojčica iz drugih zemalja u tu svrhu svake godine prokrijumčari u Sjedinjene Države. U najnovijem izvještaju State departmenta o trgovini ljudima se navodi da je oko 12,3 miliona odraslih i djece u svijetu primorano na rad ili prostituciju. Oni koji se bore protiv tog problema se nadaju da će se, uz bolju suradnju i jaku volju svih strana, situacija ubrzo poboljšati.

XS
SM
MD
LG