Linkovi

Dogadja se masovni priliv djece - ilegalnih imigranata u Sjedinjene Države


Na stotine maloljetne djece bez roditeljske pratnje ili pratnje starijih , iz Centralne Amerike, ovih dana je ušlo u Sjedinjene države, stvarajući velike teškoće američkoj graničnoj policiji.

Bijela Kuća je saopćila da je najveći broj te djece prešao granicu izmedju Meksika i Texasa, bježeći od velike stope kriminala, kao i bijede, u Hondurasu, Guatemali i El Salvadoru.

Američke pogranične vlasti u Texasu nisu dovoljno dobro opremljene kako bi se nosile s tolikim dotokom ilegalnih imigranata, niti su u stanju tu djecu transportirati u objekte za privremeni smještaj imigranata u Arizoni. Zvaničnici kažu da se, iako je savezna vlada započela procedure deportacije djece u njihove matične zemlje, ipak traži dodatni prostor kako bi se ovi imigranti smjestili barem na privremeno.

Prema slovu zakona Sjedinjene države imaju na raspolaganju 72 sata da razmotre svaki slučaj ponaosob, kao na primjer da li roditelji već žive u Americi i je li moguće spajanje porodice. Medjutim, zvaničnici kažu da se broj djece - ilegalnih imigranata tako drastično povećao da to vodi velikom usporavanju provodjenja procedure.

Na stotine ove djece trenutno je smješteno u improviziranim objektima u mjestu Nogales, Arizona, sjeverno od granice s Meksikom.

Bijela Kuća je saopćila da su djeci obezbjedjeni voda, hrana, i osnovni higijenski uvjeti.
Predsjednik Barack Obama je situaciju nazvao urgentnim humanitarnim problemom.

Veliki novi priliv imigranata se dogadja u vrijeme kada se u Sjedinjenim Državama odvija žučna debata oko imigranstke politike zemlje. Predsjednik Obama je pozvao na sveobuhvatnu reformu imigracionog zakona, kojom bi se omogućilo 11 miliona ilegalnih imigranata koji su već unutar Amerike, da eventualno za nekoliko godina dobiju državljanstvo.

Medjutim, mnogi republikanci u Kongresu kažu da je takva reforma ravna amnestiji za one koji su prekršili zakon , tako da je do sada napredak u postizanju dogovora oko reforme sistema nepostojeći.
XS
SM
MD
LG