Linkovi

U utrci za gradsko vijeće Chicaga čak pet Amerikanaca- muslimana


Grad Chicago

Na gradskim izborima u aprilu dijelovi Chicaga bi mogli dobiti po prvi puta gradske vijećnike - muslimane

U utorak 22. februara se održavaju lokalni izbori u Chicagu, gdje gradjani biraju novog gradonačelnika. Na ovim izborima se natječe i doskorašnji savjetnik predsjednika Obame, Rahm Emanuel, kao i bivša američka senatorica Carol Mosley Brown, protiv trenutnog gradonačelnika tog grada koji se takodjer ponovno kandidira. Medjutim, u ovim istim izborima u Chicagu, za mjesto u gradskom vijeću se natječe veliki broj Amerikanaca - Muslimana.

Evo i primjera: Ahmed Khan se kandidira za člana gradskoga vijeća u 50tom distriktu grada Chicaga. On je sin imigranata iz Indije, a poznaju ga brojni u njegovom susjedstvu, jer je radio u prodavnici koju je držao njegov otac.Khan govori:

Uvijek se govori o potrebi politike s dna prema gore, o aktivistima medju običnim ljudima. Medjutim, mislim da naši zvaničnici i politički kandidati takodjer moraju imati takav pristup, gledajući s dna piramide, prema gore. U distriktu grada gdje živim upravo nema takvog pristupa.

Ono što Khanu, prema vlastitim riječima, ne nedostaje, jest vjerska tolerancija:

Otvoreno se deklariram kao Musliman na ovom izborima. Uvijek govorim kako sam radio kao aktivista za mnoge gradjanske grupe, muslimanske ne vladine organizacije, kad god imam priliku.

Khan je tek jedan od nekoliko kandidata u ovoj utrci koji su muslimanske vjeroispovjesti. Kaže da ga činjenica što do sada nije bilo Muslimana u čikaškom gradskom vijeću, ne obeshrabruje.
A kako govori Reema Ahmad iz grupe za politički aktivizam Project Mobilize, samo je pitanje vremena:

Po prvi puta se vidi konkretan napor od strane muslimanske zajednice da se više ne sjedi i šuti, već da se uključe u politički sistem i sistem vladanja u našoj zemlji., kaže Ahmad.

Grupa Project Mobilize promovira kandidate - američke muslimane u južnom dijelu grada Chicaga:

Muslimanska zajednica je uzbudjena kada vide da imaju svog kandidata za nešto, kada shvate da politički potencijal nemaju samo druge zajednice, nego i oni sami, i da se to može upotrijebiti., kaže Reema Ahmad.

Mahmoud Bambouyani kaže da mu njegova reputacija, a ne njegova vjera, daju prednost u ovoj kampanji za gradskoga vijećnika 38. distrikta Chicaga i dodaje:

Kaže se u narodu da uspjeh poništava predrasude. A ja mislim da sam uspješna osoba, i vjerujem da me puno ljudi poštuje za ono kakav sam, a ne koje sam vjere.

Bambouyani je u Chicago došao 1973. godine sa tristo dolara u džepu.

Preživio je osobnu tragediju kada su mu supruga i jedna kćerka poginule u zemljotresu u gradu Bam 2003. godine, i sada vodi uspješan biznis karate kluba.

Kaže da je i u dobrim i u teškim vremenima imao podršku i pomoć svoje zajednice i da je došlo vrijeme da se oduži.

Istinski mislim da je ovo dobar trenutak, pravi trenutak za to, i imam veliku podršku.

Bambouyani je jedan od dvojice kandidata iranskog porijekla u ovim izborima, i poput Ahmeda Khana, želi biti prvi Amerikanac Musliman koji služi u gradskom vijeću Chicaga.

Bez obzira na rezultate izbora, grupa Project Mobilize želi da ostavi odredjeni pečat u povijesti Chicaga. Promovira sedam kandidata muslimana na lokalnim izborima u aprilu, a čak pet od njih su žene.


XS
SM
MD
LG