Linkovi

SAD: Dobre vibracije iz IMAN-a


IMAN za bolje danas i sutra
IMAN za bolje danas i sutra

Sergio Delgado je Meksikanac koji živi u Chicagu, bez dokumenata i stalnog zaposlenja. Ne može da si priuštiti zdravstvenu zaštitu, te stoga redovno dolazi u jednu kliniku na kojoj preglede obavljaju besplatno. Za tu kliniku koju, inače, vodi Inner City Muslim Action Network (doslovno prevedeno “Mreža za akciju muslimana užeg gradskog područja”) skraćeno nazvana IMAN, Sergio Delgado jednostavno kaže:

“Ova je klinika veoma važna za ljude poput nas koji pomoć ne mogu dobiti na nekom drugom mjestu. Osim toga, u klinici su svi krajnje spremni da pomognu.”

Adiba Khan vodi IMAN i ekipu ljekara, medicinskih sestara i volontera. Kad pacijent uđe u kliniku, kaže ona, saznaje da su mu na raspolaganju i mnoge druge usluge, a susreće predusretljive i srdačne uposlenike, muslimanima.

Gospođa Khan, direktorica IMAN-a, takođe ističe:

“Naša klinika je nešto posebno, jer to nije samo klinika. Ima više odjeljenja. Tu je centar za planiranje i razvoj zanimanja, tu su i programi za mlade, te centar za umjetnost i kulturu…. tako da svi mogu da vide da smo mi, muslimani sasvim normalni, obični ljudi, koji žive normalnim životom. Na taj način mi otklanjamo strah i zazor od nas, i muslimana uopće.”

Odmah uz kliniku, muslimani i ne-muslimani pohađaju kurs o pravljenju filmova. Polaznici imaju svoje projekte i razmjenjuju ideje. Veteran iračkog rata Melvin Lyon radi na jednom muzičkom videu. U pauzi nam kaže da se u IMAN-u osjeća opušteno i ugodno, te dodaje:

“Neće ti oni držati pridike… govoriti da trebaš ovo ili ono, ili da trebaš postati musliman. Oni svoje živote žive kako misle da je najbolje. Na nekoga mogu utjecati samo svojim ličnim primjerom , ali nikako ničim drugim.”

Mreža IMAN je uključena i u druge aktivnosti, primjera radi, poput pokušaja da se u prodavnicama hrane prodaje zdravija hrana. Takođe primjera radi, bivšim zatvorenicima pomažu da se ponovo adaptiraju na redovan život.

Bilaal Evans je na kliniku koju vodi IMAN dolazio radi raznih aktivnosti. Na kraju je dobio posao u službi sigurnosti klinike. Radi sedam dana u sedmici, što mu dobro dođe jer, kao i svaki Amerikanac, mora plaćati hrpu računa. Mjesta poput klinike, kaže on, pomažu da se diskriminacije bude manje:

“Uvijek će biti rasizma, uvijek će biti seksizma, podjele na klase…. To je nešto što ne možemo promijeniti odjednom. Ali radom i naporima kakvi se poduzimaju u organizaciji ideja.”

Ndidi Okakpu je dobila državnu stipendiju da pomogne organizaciji IMAN u njenim razvojnim planovima. Kaže da je ponosna na osjećaj pravednosti i socijalne pravde u IMAN-u I da to već prelazi dimenzije same mreže:

“To je definitivno poziv i primjer za mnoge... Različiti gradovi, širom zemlje, neki čak i izvan zemlje, pratili su i prate naš rad i vjeruju u iste principe i etičke norme koje mi nastojimo da ostvarimo i očuvamo.”

Trenutno, kaže ona, u njenom rodnom Washingtonu, a i u New Yorku, rade se istraživanja kako bi se vidjelo da li se mreža IMAN može pokrenuti i u tim velikim gradovima.

Za sada, Sergio Delgado, Meksikanac i katolik, kaže da je veoma zahvalan za pomoć koju mu pružaju na klinici IMAN i pozdrav “Mir s tobom” izgovara onako kako to čine mnogi na klinici:

“Eselamu Aleykum...”

XS
SM
MD
LG