Linkovi

Bivši šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel izabran za gradonačelnika Chicaga

  • Vijesti Amerike

Bivši šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel izabran za gradonačelnika Chicaga

Predsjednik Obama je rekao kako ne može biti ponosniji na svog bivšeg pomoćnika i da će Emanuel "biti odličan gradonačelnik za sve stanovnike Chicaga"

Bivši šef osoblja predsjednika Obame Rahm Emanuel pobijedio je u utrci za gradonačelnika Chicaga, trećeg najvećeg grada u Sjedinjenim Državama. Nakon što je jučer osvojio 55 posto glasova, Emanuel će preuzeti položaj prvog čovjeka u gradu u svibnju. To je više od dvostruko od bilo kojeg drugog izbornog protivnika i iznad granice od 50 posto koja je potrebna za izravnu pobjedu bez drugog kruga glasovanja.

Predsjednik Obama je objavio priopćenje u kojem čestita Emanuela na "zasluženoj pobjedi". Američki predsjednik je rekao kako ne može biti ponosniji na svog bivšeg pomoćnika i da će Emanuel "biti odličan gradonačelnik za sve stanovnike Chicaga". Izborni dužnosnici kažu da je odaziv bio niži od očekivanog na prvim izborima u posljednja dva desetljeća na kojima kandidat nije aktualni gradonačelnik Richard Daley.

Pedeset jednogodišnji Emanuel, poznat kao "Rahmbo" zbog otvorenog i često grubog rječnika, brzo je postao omiljeni kandidat za zamjenu Daleya. Emmanuel je pobijedio na izborima Carol Mosley Braun, prvu Amerikanku afričkog podrijetla koja je postala član američkog Senata. U izbornoj kampanji podržavali su ga predsjednik Barack Obama i bivši predsjednik Bill Clinton.

XS
SM
MD
LG