Linkovi

Bivši šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel izabran za gradonačelnika Chicaga


Bivši šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel izabran za gradonačelnika Chicaga
Bivši šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel izabran za gradonačelnika Chicaga

Predsjednik Obama je rekao kako ne može biti ponosniji na svog bivšeg pomoćnika i da će Emanuel "biti odličan gradonačelnik za sve stanovnike Chicaga"

Bivši šef osoblja predsjednika Obame Rahm Emanuel pobijedio je u utrci za gradonačelnika Chicaga, trećeg najvećeg grada u Sjedinjenim Državama. Nakon što je jučer osvojio 55 posto glasova, Emanuel će preuzeti položaj prvog čovjeka u gradu u svibnju. To je više od dvostruko od bilo kojeg drugog izbornog protivnika i iznad granice od 50 posto koja je potrebna za izravnu pobjedu bez drugog kruga glasovanja.

Predsjednik Obama je objavio priopćenje u kojem čestita Emanuela na "zasluženoj pobjedi". Američki predsjednik je rekao kako ne može biti ponosniji na svog bivšeg pomoćnika i da će Emanuel "biti odličan gradonačelnik za sve stanovnike Chicaga". Izborni dužnosnici kažu da je odaziv bio niži od očekivanog na prvim izborima u posljednja dva desetljeća na kojima kandidat nije aktualni gradonačelnik Richard Daley.

Pedeset jednogodišnji Emanuel, poznat kao "Rahmbo" zbog otvorenog i često grubog rječnika, brzo je postao omiljeni kandidat za zamjenu Daleya. Emmanuel je pobijedio na izborima Carol Mosley Braun, prvu Amerikanku afričkog podrijetla koja je postala član američkog Senata. U izbornoj kampanji podržavali su ga predsjednik Barack Obama i bivši predsjednik Bill Clinton.

XS
SM
MD
LG