Linkovi

Chicago tuži Bijelu kuću


Gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel
Gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel

Grad Chicago podnijet će tužbu protiv administracije predsjednika Donalda Trumpa zbog prijetnje da će ukinuti određena federalna sredstva gradovima, koji pružaju utočište ilegalnim imigrantima.

Demokratski gradonačelnik Chicaga, Rahm Emanuel, obrazložio je podnošenje tužbe.

„Chicago neće dozvoliti da osnovna prava njegovih građana budu izolovana i prekršena. I Chicago se nikad neće odreći svog statusa grada koji pruža dobrodošlicu”, kazao je Emanuel.

Sekretar za pravosuđe Jeff Sessions izjavio je da će taj sekretarijat zaustaviti grantove, za gradove koji se ne povinuju novim zahtjevima u vezi sa imigracijom.

Zajednice poznate kao „gradovi utočišta” su one koje odbijaju da sarađuju sa federalnim vlastima u zahtjevima da drže u pritvoru strane državljane uhapšene zbog optužbi, koje nemaju veze sa njihovim imigracionim statusom, sve dok ih pripadnici imigracionih službi ne preuzmu i eventualno deportuju.

Chicago je u prošlosti te grantove Sekretarijata za pravosuđe koristio za kupovinu opreme za svoje policajce.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG