Linkovi

Chestertown: Posljedice zatvaranja vlade nisu toliko osjetne


Ovaj bivši kolonijalni gradić je i prije prolazio kroz teška vremena, i njegovi stanovnici sada osjećaju da njihov život ovisi od Washingtona.

Djelimično zatvaranje ureda američke vlade nema isti efekat podjednako u cijeloj zemlji. U ruralnom gradiću Chestertown u Marylandu, ono se čak i ne osjeti. Ali stanovnici su ipak zabrinuti.

Oblasne ekipe za opravke užurbano rade. Smeće se odvozi. Na sreću, i semafori rade. Kao i oni koji dijele kazne za prekršaje u parkiranju. Da li se onda zatvaranje vladinih institucija uopće osjeti u Chestertownu, sjedištu te oblasti u ruralnom Marylandu.

Ne, ne osjeti se ovdje u oblasti Kent. Mi smo podaleko i treba proći vremena da se posljedice osjete ovdje, kaže Sydney Brooks.

Spomenici su možda zatvoreni u Washingtonu, ali javne usluge su financirane od strane lokalne vlade i drugih izvora. Život tako ide normalnim tokom u ovom istorijskom gradiću udaljenom sat i po vožnje od glavnog grada Washigtona. Ali ljudi su zabrinuti zbog zatvaranja vlade. Marjorie Adams premješta svoju prodavnicu ženske odjeće na drugu dobru lokaciju. Ona kaže da je oktobar obično mjesec sa dobrom prodajom.

Ima mnogo festivala, svih vrsta aktivnosti koje privlače ljude iz Washingtona i Baltimora. Ali ako su izgubili posao, neće doći, kaže ona.

Samo mali broj stanovnika koji tu žive je na prinudnom odmoru. Među njima je i suprug Becky Lepter.

U redu smo, imamo ušteđevinu, ostavili smo nešto novca za situacije kao što je ova, ali znam ljude koji to nisu uradili, koji se bore i koji su zabrinuti za platu, kaže Becky Lepter.

Chestertown ima oko 5 hiljada stanovnika i to je mirno mjesto. Ali šef policije Adrian Baker kaže da su neki programi koji se brinu za dobrobit mentalno oboljelih već izgubili fondove.

Ako zatvaranje potraje duže, vjerujem da će nedostatak pažnje na kraju dovesti do neke vrste kriminala i odnosa sa policijom kojeg u suprotnom ne bi imali, kaže gospodin Baker.

Ovaj bivši kolonijalni gradić je i prije prolazio kroz teška vremena, i njegovi stanovnici sada osjećaju da njihov život ovisi od Washingtona.
Chestertown: Posljedice zatvaranja vlade nisu toliko osjetne
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
XS
SM
MD
LG