Linkovi

Cheneyeva knjiga sjećanja otkriva mnoge unutarnje bitke bivše administracije


Cheneyeva knjiga sjećanja otkriva mnoge unutarnje bitke bivše administracije
Cheneyeva knjiga sjećanja otkriva mnoge unutarnje bitke bivše administracije

Knjiga sjećanja bivšeg dopredsjednika "U moje vrijeme: jedni osobni i politički memoari" pojavit će se u američkim knjižarama sljedeći tjedan

Bivši američki dopredsjednik Dick Cheney uskoro će objaviti knjigu sjećanja - list New York Times dobio je primjerak memoara unaprijed. Knjiga će biti objavljena sljedeći tjedan pod naslovom U moje vrijeme: jedni osobni i politički memoari, a u njoj bivši dopredsjednik tvrdi kako je tražio od bivšeg predsjednika Georgea W. Busha da naloži bombardiranje lokacije na kojoj se vjerovalo da se nalazi sirijski nuklearni reaktor 2007. godine.

Prema pisanju newyorškog lista, Cheney je savjetovao tadašnjem predsjedniku Bushu da poduzme "vojnu akciju protiv reaktora" kojeg je ubrzo nakon toga napao Izrael. Cheney kaže da su predsjednik i njegovi savjetnici odbacili njegov prijedlog i založili se za diplomatski pristup. U knjizi sjećanja bivšeg dopredsjednika kritički se govori i o nekoliko članova administracije predsjednika Busha. Među njima bivše državne tajnike Colina Powella i Condoleezzu Rice.

Powela optužuje da je pokušao potkopati predsjednika Busha privatno izražavajući dvojbe oko rata u Iraku, rekavši da je njegova ostavka 2004. godine bila najbolje rješenje. Njegovu nasljednicu Condoleezzu Rice okarakterizirao je kao naivnu tijekom pregovora sa Sjevernom Korejom oko nuklearnog program te zemlje. I dok Cheney priznaje da je podcijenio izazove koje je predstavljala invazija Iraka 2003. godine, ali i dalje brani svoj stav o strogim metodama ispitivanja zatvorenika kao što je tzv. waterboarding, odnosno simulirano utapljanje, tvrdeći da takva praksa ne predstavlja zlostavljanje.

U nedavnom televizijskom inteviewu bivši dopredsjednik Cheney, koji već dugo ima srčanih problema, rekao je kako je držao potajno pisanu ostavku u sefu u svom uredu, u slučaju da postane onemoćan u obavljanju dužnosti. Rekao je da je tu ostavku napisao ubrzo po stupanju na dužnost 2001. godine. Knjigu sjećanja Dicka Cheneya pod naslovom U moje vrijeme: jedni osobni i politički memoari objavit će sljedeći tjedan izdavačka kuća Simon i Schuster.

XS
SM
MD
LG