Linkovi

Čečenske izbjeglice u Bostonu šokirane


S obzirom da braća Tsarnaev nisu nikada živjela u Čečeniji tokom rata, vjerovatno nisu znala cijeniti sigurnost i podršku koju im je pružila Amerika

U okviru istrage o bombaškim napadima na bostonskom maratonu, FBI je intervjuirao izvjestan broj Čečena u tom području, koji su možda poznavali braću Tsarnaev, optužene za napad, koji su rasli u Sjedinjenim državama nakon što je njihova obitelj emigrirala prije jedne decenije.

Na jednom pikniku sa prijateljima, Maryam Baieva i njen brat Islam su pričali o dolasku u Boston kao izbjeglice iz rodne Čečenije prije više od jedne decenije. Oni su otprilike istih godina kao Dzhokhar Tsarnaev, koji je zajedno sa starijim bratom Tamerlanom, optužen za teroristički napad na bostonskom maratonu u kojem su ubijene tri i ranjeno više od 250 osoba. FBI je intervjuirao Maryam i Islama, ali Maryam kaže da je samo kratko poznavala Dzhokhara kada je bila u drugom razredu.

Bio je normalan dječak i veoma pametan. Pomagao bi mi sa zadaćom iz matematike i uvijek se šalio sa mnom jer nisam znala matematiku, priča Maryam.

Islam Baiev kaže da nije uopće poznavao braću Tsarnaev, i da je šokiran da su njegovi sunarodnjaci, Čečeni, optuženi da su počinili takav gnusan zločin.

U prvi trenutak sam se ponadao da napadači nisu muslimani. A pokazalo se ne samo da su muslimani, već i da su Čečeni. To me je zaista šokiralo i razočaralo, kaže islam.

Myriam pretpostavlja da, s obzirom da braća Tsarnaev nisu nikada živjela u Čečeniji tokom rata, gdje je živjela njena obitelj, vjerovatno nisu znali cijeniti sigurnost i podršku koju im je pružila Amerika.

U Čečeniji je na hiljade ljudi ubijeno. Vidjeli smo ekplozije u zgradama, uništenje. Dvojica braće nisu nikada tamo boravili i nisu to vidjeli, ne znam šta su mislili. Ja i moj brat smo veoma sretni da smo u Americi, daleko od toga, kaže Maryam.

Otkako su se doselili u područje Bostona, Maryam i Islam kažu da ih je zajednica toplo primila i da su zahvalni za šansu da žive normalan život.

Čečenske izbjeglice u Bostonu šokirane
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
XS
SM
MD
LG