Linkovi

Umro Hugo ChavezVenecuelanski zvaničnici su saopćili da je predsjednik zemlje Hugo Chavez umro nakon duge borbe s rakom.
Podpredsjednik Venecuele Nicolas Maduro je objavio Chavezovu smrt na venecuelanskoj nacionalnoj televiziji i pri tom pozvao narod Venecuele da pokaže snagu i hrabrost i da bude ujedinjen i ispuni očekivanja velikoga lidera zemlje.

58-godišnji Chavez je liječen na Kubi prije nego se vratio u Caracas prošli mjesec. Zvaničnici su kazali da ga je napala teška plućna infekcija i da mu je disanje bilo jako otežano, nakon izuzetno jake kemoterapije u vojnoj bolnici u Caracasu.
Gospodin Chavez je imao rak u području pelvisa. U javnosti nije vidjen od decembra, i nije bio u stanju prisustvovati vlastitoj predsjedničkoj inauguraciji za drugi mandat u januaru.

Podpredsjednik Venecuele Maduro je optužio, kako je rekao, neprijatelje Venecuele da su napali predsjednika Chaveza prouzročivši na neki način rak od kojeg je bolovao. On medjutim nije objasnio kako je to moglo biti učinjeno.

Gospodin Chavez je bio neprijatelj Sjedinjenih Država i velikog dijela latino američkih zemalja radi svoje socijalističke politike, nacionalizacije velikih kompanija, i prijateljstva s liderima u svijetu kakvi su bili Muamer Gadhafi, Mahmoud Ahmedinejad, i Fidel Castro.
Opozicija ga je optuživala da je postao diktator. Medjutim, na milione siromašnih gradjana Venecuele voljelo ga je jer im je omogućio pristup jeftinoj hrani, besplatnoj medicinskoj njezi i drugim socijalnim programima.

Danas je takodjer Venecuela istjerala iz zemlje dvojicu američkih diplomata, optuživši ih za sastanke s vojnim oficirima, i zavjeru da destabiliziraju vladu u Caracasu.
XS
SM
MD
LG