Linkovi

Neki američki mediji počeli blokirati pristup ChatGPT-u


Disney, The New York Times, CNN su među desetak velikih američkih medija koji su blokirali pristup ChatGPT-u i pokrenuli hladni rat protiv umjetne inteligencije, objavio je CNN.

Redakcije nekoliko američkih novina i televizijskih stanica poduzimaju odbrambene mjere kako bi zaštitile sadržaj od ChatGPT-a, revolucionarnog chat bota s umjetnom inteligencijom (AI) kojeg mnogi vide kao potencijalnog agresora za već oslabljenu medijsku industriju.

ChatGPT može stvoriti imitaciju teksta, videa, zvuka i fotografije u gotovo identičnom obliku i sadržaju originalnog autora materijala.

Blokiranje se vrši umetanjem kodova u web stranice koje sprečavaju ChatGPT web pretraživač da skenira njihovu platformu u potrazi za sadržajem.

CNN je objavio da su mjere odbrane od ChatGPT uveli New York Times, Reuters i medijski divovi kao što su Disney, Bloomberg, The Washington Post, The Atlantic, Axios, Insider, ABC News, ESPN i Gothamist, između ostalih.

Izdavači kao što su Condé Nast, Hearst i Vox Media, koji proizvode više poznatih publikacija, takođe su poduzeli mjere odbrane.

Sadržinski jake arhive i prava intelektualnog vlasništva ovih medijskih organizacija su od ogromne vrijednosti i ključni su za obuku AI modela kao što je ChatGPT kako bi korisnicima pružili preciznije informacije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG