Linkovi

Spomenici generala Konfederacije uklonjeni iz Charlottesvillea


Radnici uklanjaju spomenik generalu Robertu Leeju iz Charlottesvillea u Virginiji, 10. jula 2021.
Radnici uklanjaju spomenik generalu Robertu Leeju iz Charlottesvillea u Virginiji, 10. jula 2021.

Statua generala snaga Konfederacije, Roberta Leeja, uklonjena je sa svog istaknutog mjesta u Charlottesvilleu u subotu i prenijeta u jedno skladište, nekoliko godina nakon što je najava da će spomenik biti uklonjen ujedinila bjelačke nacionaliste i dovela do njihovih nasilnih protesta 2017. godine, u kojima je ubijena jedna mlada žena, a povrijeđene desetine ljudi.

Radovi na uklanjanju statue počeli su u subotu rano ujutru. Radnici su kasnije uklonili i spomenik generala Thomasa "Stonewalla" Jacksona.

Desetine posmatrača okupile su se na ulicama u okolini parka u kome statua generala Leeja stoji od 1920-ih godina, a čulo se skandiranje i odobravanje kada je podignuta sa postolja. Policijsko prisustvo je bilo vidljivo a blokiran je saobraćaj u okolnim ulicama.

Gradonačelnica Nikuyah Walker razgovarala je sa novinarima i posmatračima dok se dizalica bližila spomeniku.

"Sidanje ovog spomenika je jedan mali korak bliže cilju da se pomogne Charlottesvilleu​, Virginiji i cijeloj Americi da se suoče sa grijehom da su bili spremni da unište svoje crnačke stanovnike radi ekonomske dobiti", rekla je ona.

Uklanjanju spomenika prethodile su godine sporova, razdora u zajednici i sudskih postupaka. Duga sudska bitka, zajedno sa promjenama u državnom zakonu koji je štitio spomenike iz ratnog perioda, godinama su spriječavali uklanjanje statua.

Prije skoro četiri godine, nasilje je izbilo na mitingu "Ujedinimo desnicu". Heather Heyer, mirna učesnica kontramitinga, poginula je u nasilju što je podstaklo nacionalnu debatu o rasnoj jednakosti, koju je dodatno rasplamsala izjava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da su "obje strane" krive za događaje u Charlottesvilleu.

Radovi na uklanjanju spomenika odvijali su se bez problema dok su ih parovi, porodice sa malom djecom i aktivisti pratili sa okolnih ulica. Publika je uzvicima veselja pozdravljala napredak radnika. Na ulicama se čula muzika a par muzičara svirao je himne iz crkve blizu Lijevog spomenika.

Bila je tu i mala grupa protivnika skidanja spomenika, među kojima je jedan muškarac dobacivao gradonačelnici poslije njenog govora, ali nije bilo vidljivog organizovanog prisustva demonstranata.

Ralph Dixon​, 59-godišnji crnac koji je rođen i odrastao u Charlottesvilleu, snimao je uklanjanje spomenika kamerom. Rekao je da je dovođen u park gdje je stajala statua Leeja dok je bio dijete u školi. "Svi nastavnici, bar moji nastavnici, uvijek su govorili kako je to bio sjajan čovjek", rekao je.

Dixon dodaje da je njegovo razumijevanje naslijeđa Leeja i poruke spomenika evoluiralo kako je odrastao. Kaže da je važno razmotriti kontekst ere rasne diskriminacije i zakona Jima Crowa - tokom koje je spomenik podignut i dodaje da, posebno poslije smrti Heather Heyer nije bilo razloga da statua ostane u parku.

"To je moralo da se uradi", rekao je.

U subotu su uklonjene samo statue a ne i njihova postolja. Spomenici će biti sačuvani na bezbjednoj lokaciji dok gradske vlasti ne odluče šta će sa njima. Prema državnom zakonu, grad ima obavezu da okupi stranke zainteresovane da preuzmu statue tokom perioda podnošenja ponuda koji je istekao u četvrtak. Grad je dobio 10 ponuda.

"Dobre vibracije"

Koalicija aktivista pohvalila je grad što je tako brzo uklonio statue kada je istekao period za ponude. "Sve dok spomenici ostaju na javnim mjestima u centru našeg grada, oni su znak da je naša zajednica tolerisala bjelačku superiornost i izgubljeni cilj za koji su se ti generali borili", navela je koalicija.

Jim Henson​, koji živi u obližnjem Barboursvilleu, izjavio je da je došao da prisustvuje "historijskom događaju". Rekao je da nema snažna lična osjećanja prema spomenicima Konfederacije, ali je smatrao da je Charlottesvilleu drago što se cijela priča završila. "Bila je dobra atmosfera, dobre vibracije, pozitivna energija", rekao je.

Kristin Szakos​, bivša članica gradske skupštine Charlottesvillea, izjavila je da su "članovi ove zajednice pokušavali da uklone te spomenike već stotinu godina."

"Mislim da smo konačno spremni da budemo zajednica koja ne oglašava kroz svoju umjetnost na javnim mjestima da nam ne smeta puno ideja o bjelačkoj superiornosti", rekla je ona.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG