Linkovi

Borba protiv ISIS-a je danas drugačija nego godinu dana ranije


Parižani ove sedmice obilježavaju godišnjicu terorističkih napada koje su teroristi inspirirani Islamskom državom izveli nad uredništvom magazina Charlie Hebdo, te jednom jevrejskom samoposlugom, pri čemu je ukupno 17 osoba ubijeno. Kako izvještava Linda Ringe, borba protiv ISISa ovog januara je uveliko drugačija od one u januaru prošle godine.

Izdanje magazina na prvu godišnjicu napada se brzo prodaje na ulicama Pariza, dok čitatelji izražavaju solidarnost sa novinarima koji su izgubili život.

Morate zaštititi određene vrijednosti, I ja 100% stojim iza rada magazina Charlie Hebdo, I ljudi koji tu rade, kaže Nicola Mesiano, stanovnik Pariza.

Francuski predsjednik Francois Hollande se prisjetio žrtava sa plaketama u uredništvu magazina, I jevrejskoj prodavnici. Ali godinu dana nakon masakra, svijet je drugačiji. Irački I kurdski vojnici, uz višemjesečnu zračnu podršku savezničkih snaga u borbi protiv ISISa, bilježe napredak u Siriji I Iraku.

Vjerujemo da ISIS u Iraku kontrolira 40% teritorije. U Siriji je malo teže znati tačnu brojku, ali mislimo da je manje od 20%. U prosjeku u Iraku I Siriji se vjerovatno radi o brojci od oko 30%, kaže poručnik Steve Warren, glasnogovornik koalicionih snaga.

Ali pobjede nije lako postići. Više od sedmicu dana nakon ponovnog zauzimanja Ramadija, irački vojnici još uvijek traže borce jihada koji možda kao taoce drže lokalne stanovnike.

Nismo 10 dana imali vode ni hrane. Bili smo zatočeni. Danas su vojnici od nas zatražili da napustimo naše kuće. Hvala bogu da su nas spasili. Žene su gubile svijest zbog nedostatka hrane. Morali smo piti vodu koja je bila neprijatnog mirisa, kaže stanovnik Ramadija.

Neki analitičari kažu da je ISIS pojačao svoj propagandni rat u nastojanju da pokaže da je još uvijek jak. U nepotvrđenom videu na internetu, jedan muškarac sa kapuljačom na glavi, govoreći britanskim akcentom, direktno se obratio britanskom premijeru.

Ovo je poruka za Davida Camerona, roba Bijele kuće I jevreja, kaže čovjek koji tvrdi da će Britanija jednog dana biti pod kontrolom Islamske države. Na videu se potom prikazuje pogubljenje petorice muškaraca optuženih za špijuniranje za zapad. Premijer Cameron je poruku nazvao vrijednom svake osude, rekavši da će zapad pobijediti.

Naše vrijednosti su toliko jače od njihovih. Možda će trebati dosta vremena, ali oni će biti poraženi, rekao je britanski premijer.

Ali ta pobjeda će vjerovatno doći isuviše kasno za jednog britanskog dječaka, koji se prikazuje na video snimku ISISa, koji ponavlja propagandu te grupe.

XS
SM
MD
LG