Linkovi

SAD: "Molim vas nemojte se vatrom boriti protiv vatre."


Dženazi ubijenih studenata prisustvovalo je oko 5.000 ljudi
Dženazi ubijenih studenata prisustvovalo je oko 5.000 ljudi

Jučer je klanjana dženaza za troje mladih ljudi, Deaha Shady Barakata,njegovu suprugu Yusor Mohammad i njenu sestru Razan Mohammad Abu-Salha. Sve troje su bili muslimani, studenti univerziteta Sjeverna Karolina. Posljednjem ispraćaju žrtava zločina koji je zapanjio Sjedinjene Države i odjeknuo širom svijeta prisustvovalo je preko pet hiljada osoba. Ubica, 46-godišnji Craig Stephen Hicks, stanovnik apartmanskog kompleksa u kojem su stanovale njegove žrtve, je u zatvoru, optužen za ubistva prvog stepena. Danas je i predsjednik SAD Barack Obama osudio ta ubistva nazvavši ih brutalnim i skandaloznim. U saopćenju iz predsjednikog ureda ističe se nitko u Sjedinjenim Državama ne smije biti meta napada zbog toga kako izgleda, ili u šta vjeruje.

U istragu koju vodi policijska stanica Chapel Hilla, grada na čijem se području desilo ubistvo, uključio se od jučer i Federalni istražni biro. Istragom bi trebalo da se utvrdi da li je ubičin motiv sporenje oko parking prostora ili zločin iz mržnje.

Do sada provedenom istragom utvrđeno je da je Craig Stephen Hicks, ubica mladih studenata, na online društvenim medijima stavljao anti-religijske poruke i da se na svojoj Facebook stranici deklarirao kao ateista. Izvjesno je takođe da se sa susjedima u apartmanskom kompleksu u kojem je stanovao često sporio oko mjesta za parkiranje.

Samantha Maness, susjeda, o tome kaže:

"Svaki put kada sam ga viđala na parking prostoru u razgovoru sa drugima, a i sa mnon, uvijek je bio ljut. On je bio vrlo ljut svaki put kada sam ga vidjela."

Tužitelj savezne države Sjeverna Karolina Ripley Rand je na konferenciji za novinare, pored ostalog, istakao:

"Na osnovu informacija koje imamo u mom uredu i koje policija ima do sada, ubistvo studenata nije dio kampanje usmjere protiv muslimana Sjeverne Karoline ili bilo šta drugo osim izolirani slučaj. Nemamo ni jednu informaciju da bi ovo mogao biti dio smišljenog akta nasilja protiv muslimana."

Za Mohammada Abu-Salhu, oca ubijenih studentica, motiv ubistava je mržnja provocirana vjerom ubijenih:

"Čuli smo od medija, čuli smo od policije, da su sve tri žrtve ubijene metkom u glavu. To je bila ekzekucija, to je zločin mržnje čovjeka, njihovog susjeda koji je, ne jednom dolazio do njihovog stana, prijetio i s prezirom govorio sa njima i o njima."

Predstavnici više asocijacija i grupa američkih muslimana od samog početka istrage tražili su uključivanje federalnih istražnih agencija na utvrđivanju stvarnog motiva zločina.

Ibrahim Hooper, glasnogovornik Vijeća za američko-muslimanske odnose ističe:

"Motiv ubistva još nije utvrđen. Brojni su indikatori koje trebamo analizirati. Prvi je svakako brutalnost zločina. U policiji kažu da je to prepirka oko parkinga, ali teško je povjerovati da su tri osobe ubijene u stilu egzekucije, hicima u glavu zbog prepirki oko parkiranja. Ubica je postavljao anti-religijske i protiv-muslimanske poruke online."

Istragom u koju su uključeni eksperti Federalnog istražnog biroa i sudskim procesom koji će biti proveden vjerojatno će biti precizirani pravi motivi zločina.

Ono što je za sada najbitnije može se sažeti porukom Farrisa Barakata, brata ubijenog Daeha:

"Molim vas nemojte se vatrom boriti protiv vatre."

SAD: "Molim vas nemojte se vatrom boriti protiv vatre."
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

XS
SM
MD
LG