Linkovi

Troje studenata, svi Muslimani, ubijeni u Sjevernoj Karolini


Policijski foto Craig Stephen Hicks-a, 46, srijeda, Feb. 11, 2015.
Policijski foto Craig Stephen Hicks-a, 46, srijeda, Feb. 11, 2015.

Policija u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina je saopćila da su tri osobe ubijene iz vatrenog oružja u blizini kampusa univerziteta Sjeverne Karoline. Amerikanac Craig Stephen Hicks, star 46 godina, se sučeljava sa optužbama za ubojstva prvog stepenaDeah Shaddy Barakata, 23, njegove supruge Yusor Abu-Salha, 21, i njene sestre Razan Abu-Salha, 19. Sve tri žrtve su Muslimani, i pronadjeni su mrtvi u stanu jednog stambenog kompleksa u blizini Univerziteta Sjeverne Karoline, u gradu Chapel Hill.

Uhapšeni Hicks već neko vrijeme na socijalnim medijima objavljuje postavke protiv vjere, i tvrdi da je ateista. Policija medjutim još uvijek nije ova ubojstva okarakterizirala vjerski motiviranim.

“Istražujemo potencijalni motiv ovako besmislenog i tragičnog čina, i svakako razumijemo zabrinutost javnosti koja vjerujemo da se radi o zločinu iz mržnje. Radićemo na slučaju sve dok ga u potpunosti ne rasvijetlimo , kazao je šef policije u Chapel Hillu Chris Blue ., izražavajući sućut obiteljima ubijenih, i veliku žalost za takav gubitak života.
Jednaod najvećih muslimanskih grupa u Americi , Vijeće za Američko-Islamske Odnose, je službeno zatražilo od policije da istraži potencijalno vjerski motiv zločinu koji je počinjen.

XS
SM
MD
LG