Linkovi

CG: Urednica uhapšena zbog lažne vijesti, osumnjičena za izazivanje panike


Crnogorska policija uhapsila je u subotu glavnu urednicu lokalnog portala FOS Media, Anđelu Đikanović, koja je jutros objavila lažnu informaciju da će kosovske bezbjednosne snage ROSU doći za Badnji dan u Crnu Goru da pruže podršku crnogorskoj policiji, saopštili su zvaničnici.

“Policija je u Podgorici lišila slobode lice A.Đ.(26) zbog sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda”, saopštila je Uprava policije.

Đikanović je, kao glavna i odgovorna urednica portala FOS Media i autorka teksta danas objavljenog pod naslovom “FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”- u kome se navodi da će 250 pripadnika ROSU stajati na raspolaganju crnogorskoj policiji za Badnji dan - “izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija”, navodi policija.

“Sa navedenim je upoznat nadležni državni tužilac koji se izjasnio da se u radnjama lica A. Đ. stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda te da se ista liši slobode i uz krivičnu prijavu privede nadležnom tužilaštvu”, piše u saopštenju.

Policija ističe da je sve u tekstu uhapšene novinarke bila “apsolutna neistina, te još jedan pokušaj širenja dezinformacija, koji je imao za cilj upravo širenje panike i nereda, a veće posljedice su spriječene reakcijom nadležnih drzavnih organa”.

Policija je ranije saopštila da i pored velikog broja dezinformacija, lažnih vijesti pa i otvorenih najava incidenata, svi događaji protiču u najboljem redu i u skladu sa zakonom.

“Uprava policije je zahvalna građanima na mirnim okupljanjima kojim potvrđuju da je Crna Gora država u kojoj se mogu slobodno ispoljavati različita mišljenja”, saopšteno je nakon sastanka Kolegijuma policije.

Iz UP kažu da su napravili plan aktivnosti obezbjeđenja svih javnih okupljanja na Badnji dan “kako bi svi gradjani moglo mirno i bez ograničenja obilježiti ovaj pravoslavni praznik”.

Dio novinarskih udruženja protestovalo je zbog hapšenja novinarke Đikanović, među njima i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore,a iz Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore je u protestu saopšteno:

"Posljedice za ozbiljnu profesionalnu grešku i kršenje etičkog kodeksa novinara, Đikanovićeva već snosi, jer je dala otkaz na dužnost glavne urednice. Time je i formalno i faktički, otklonila i mogućnost da takvu grešku ponovi, što eliminiše ključni razlog tužilaštva da je drži u pritvoru. Apelujemo na sve medije i novinare u Crnoj Gori da u ovim danima tenzija rade profesionalno i isključivo u javnom interesu, kako bi doprinijeli objektivnom informisanju građana", navodi se u protestu koji je potpisala Milka Tadić Mijović.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG