Linkovi

Četiri nova američka helikoptera za OSBIH


Modernizacija zračne flote OSBIH
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Modernizacija zračne flote OSBIH

Ugovor o nabavci četiri nova helikoptera Huey II, američkog proizvođača Bell, namijenjena Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), potpisan je danas u Sarajevu.

Ugovor u sklopu najvećeg investicijskog projekta od ustroja OSBiH potpisala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u prisustvu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona i najviših dužnosnika Ministarstva odbrane, OSBiH, američke ambasade i NATO Štaba Sarajevo.

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara u čemu je BiH sudjelovala s 4.360.000 dolara (7,5 miliona KM), dok je preostali iznos osigurala Vlada SAD-a putem američkog programa pomoći prijateljskim zemljama.

Svečani čin potpisivanja spomenutog ugovora pozdravio je ambasador Nelson, istaknuvši kako se radi o zajedničkom projektu SAD-a i BiH, koji će umnogome doprinijeti interoperabilnosti OSBiH s NATO standardima.

– OSBiH predstavljaju uspješnu priču u koju vrijedi ulagati – poručio je američki ambasador, potcrtavajući kako OSBiH predstavljaju sjajan primjer onoga šta ljudi BiH mogu postići kada djeluju zajedno, usmjereni ka budućnosti.

Istovremeno, pozvao je vlasti BiH da podrže ovaj i druge programe orijentirane ka modernizaciji OSBiH, uz napomenu kako svaki pfening uložen u OS znači višestruku dobit za mir, sigurnost i budućnost građana BiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš ocijenila je kako najnovija donacija/potpora predstavlja još jedan vrijedan izraz konkretne, sadržajne i opsežne suradnje BiH i SAD-a, čime se na najneposredniji način doprinosi moderniziranju kapaciteta i razvoju novih sposobnosti OSBiH.

Naglašavajući kako su SAD ključni i strateški partner na euroatlantskom putu BiH, Pendeš je precizirala kako će realizacija spomenutog projekta omogućiti efikasnije obavljanje zadataka u sklopu misije OSBiH, kako bi one ostale čvrst oslonac svim stanovnicima BiH, te doprinijele projektima regionalne suradnje, a u konačnici i učvrstili poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim relacijama.

Na značaj procesa modernizacije helikopterske flote – Brigade zračnih snaga ukazao je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem završnog ugovora o isporuci novih letjelica za potrebe OSBiH.

– Nabavka novih u potpunosti adekvatno opremljenih Huey II helikoptera će značajno poboljšati ukupne kapacitete OSBiH, njihovu zračnu mobilnost i sposobnost u zaštiti zračnog prostora – kazao je Mašović.

U sklopu ceremonije u sarajevskom Domu OSBiH upriličena je i videoprezentacija novog helikoptera, a samom činu svečanog potpisivanja prethodio je sastanak ministrice Pendeš i ambasadora Nelsona.

Sudionici svečanosti su putem videoprezentacije bili u prilici uvjeriti se u izuzetne manevarske sposobnosti spomenutih helikoptera, a realizacija projekta, osim isporuke, podrazumijeva i preobuku pilota i tehničara, isporuku rezervnih dijelova i opreme za održavanje letjelica te isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera.

XS
SM
MD
LG