Linkovi

Osam prijedloga za brzu cestu Sarajevo - Beograd


Investitor iz Turske bi trebao finansirati izgradnju brze ceste

Za sada još nije poznata trasa brze ceste Sarajevo - Beograd, niti koliko je novca spreman izdvojiti investitor iz Turske.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacije Bosne i Hercegovine (BiH), kazao je da će u narednih mjesec dana nastojati dogovoriti sastanak sa turskim investitorom u vezi brze ceste koja bi povezala glavne gradove BiH i Srbije.

„Moramo znati koliko je turski investitor spreman novca dati”, rekao je Jusko nakon sastanka Neđom Trninićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske (RS).

Od visine novčanih sredstava, pojašnjava Jusko, zavisit će ruta kroz BiH, te dodaje da je aktuelno osam prijedloga.

Rekao je da je nezahvalno govoriti o tome koliko će koštati brza cesta, ali je kao mogući iznos izgradnje naveo cifru od oko 800 miliona eura i dodatnih 30 miliona eura za projekat. a projekat.

Podsjetio je kako je cestovna infrastruktura izrazito loša u istočnom dijelu BiH, kao i da je predloženo nekoliko ruta u tom dijelu zemlje, a što bi, kako kaže, bila velika olakšica za privrednike u smislu povezivanja sa centralnim dijelom BiH, kao i sa Srbijom.

Ministar Trninić je kazao da se stav RS o trasi bazira na prostornom planu i strategiji tog entiteta, a koja je sastavni dio strategije BiH. Dodao je kako su moguća odstupanja od tih dokumenata.

Govoreći o prijedlozima, Trninić je napomenuo da je najbliža veza o kojoj se priča, a to je od Sarajeva do Vardišta (mjesto u Općini Višegrad) i dalje kroz Srbiju.

Ministri su saglasni da je projekat izgradnje brze ceste Sarajevo - Beograd strateški bitan za BiH i Srbiju.

Jusko je kazao da će o u rutama razgovarati i sa predstavnicima Srbije.

Na današnji sastanak o ovoj temi nije došao Federalni ministar prometa i komunikacija, Denis Lasić, zbog čega je Jusko kritikovao.

XS
SM
MD
LG