Linkovi

U Češkoj uhapšen ruski državljanin kojeg traži Ukrajina


Ilustracija
Ilustracija

Vlasti Češke uhapsile su ruskog državljanina Aleksandara Frančetija na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Ukrajina.

Ruska ambasada u Pragu potvrdila je 12. septembra da je Frančeti uhapšen na međunarodnom aerodromu u Pragu i saopštila da mu pruža konzularnu podršku.

Kijev traži Frančetija zbog navodne umiješanosti u rusko zauzimanje ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Portparol ruskih vlasti na Krimu Aleksandr Molokov također je potvrdio hapšenje Frančetija.

"Češka je, očigledno, odlučila da opravda uvrštavanje na listu neprijateljskih zemalja Rusije i da kleči pred ukrajinskim neonacistima", rekao je on.

Frančeti je bio aktivan učesnik događaja na Krimu 2014. godine.

Nekoliko dana prije ruske vojne okupacije, formirao je paravojnu formaciju pod nazivom North Wind, koja je pomogla u zauzimanju strujnih dalekovoda i gasovoda.

U intervjuu objavljenom na YouTube-u, Frančeti je rekao da je djelovao u koordinaciji sa ruskom pomorskom komandom u krimskoj luci Sevastopolj.

Prema izvještajima medija, Frančeti živi u Češkoj od 2000. godine, gdje radi kao kondicioni trener. Tvrdi da nikada nije prekršio međunarodno pravo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG