Linkovi

Češka, Austrija i Slovačka protiv afganistanskih izbjeglica u EU


Afganistanski državljani okupljaju se ispred njemačke ambasade u pokušaju da dobiju izbjegličke vize iz te evropske zemlje, u Teheranu, Iran, 1. septembra 2021.
Afganistanski državljani okupljaju se ispred njemačke ambasade u pokušaju da dobiju izbjegličke vize iz te evropske zemlje, u Teheranu, Iran, 1. septembra 2021.

Austrija, Češka i Slovačka zauzeli su zajednički stav protiv povećanja broja afganistanskih izbjeglica u Evropskoj uniji usred sve veće zabrinutosti u bloku zbog priliva migranata iz Afganistana. 

Češki premijer Andrej Babiš rekao je 7. septembra da za afganistanske izbjeglice neće biti mjesta u Evropskoj uniji i da bi trebali ostati u Afganistanu ili susjednim zemljama.

"Za njih zaista nema mjesta u Evropi", rekao je Babiš nakon sastanka sa austrijskim i slovačkim kolegama u gradu Lednice na jugoistoku Češke.

Tri države, zajedno sa kolegama članicama EU Poljskom i Mađarskom, već dugo zauzimaju oštar stav o migracijama, što je dovelo do dubokih podjela unutar bloka oko raspodjele izbjeglica.

Kako su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u augustu, porastao je strah od ponovne migrantske krize poput one iz kada je u blok stiglo više od milon osoba koje su bježale od rata i siromaštva na Bliskom istoku.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da će njegova zemlja doprinijeti sa 21,3 miliona dolara za pomoć Afganistancima u susjednim zemljama.

"Pokušat ćemo ublažiti njihovu patnju, ali slažemo se da se 2015. ne smije ponoviti. Protiv smo ilegalnih migracija i borit ćemo se protiv trgovaca ljudima", rekao je Kurz. "Moramo tražiti rješenje u regiji, a ne izazvati novi egzodus u Evropu", dodao je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG