Linkovi

Centar Simon Wiesenthal objavio izvješće o 'digitalnom terorizmu'


Centar Simon Wiesenthal objavio izvješće o 'digitalnom terorizmu'
Centar Simon Wiesenthal objavio izvješće o 'digitalnom terorizmu'

Internet i društveni mediji svojevrsni su dvosjekli mač. S jedne strane, oni proširuju mogućnost trgovanja i distribucije informacija, no u isto vrijeme mogu ih koristiti i teroristi za regrutiranje novih članova ili promicanje mržnje.

Centar Simon Wiesenthal, globalna židovska humanitarna udruga prikuplja podatke o potencijalnom nasilju putem interneta, te je nedavno u New Yorku objavila izvjesce pod naslovom „Digitalni terorizam - mržnja 2011“.

Izvjesce, objavljeno na DVD-u, dokumentira kako teroristi i njihove udruge koriste digitalnu tehnologiju poput interneta, telefonskih aplikacija, Skypa i elektronskih knjiga ne samo da sire poruke mržnje, već tu mržnju i provode.

Rabin Abraham Cooper, zamjenik čelnika Centra Wiesenthal, kaze da takve udruge cesto pozivaju na nasilje, racunajuci na anonimne pojedince, takozvane „usamljene vukove“ da će takve nasilne akcije i izvršiti. Kao primjer, on spominje bombaški napad na katoličku crkvu u Bagdadu u studenom prošle godine – čak mjesec dana ranije, na internetu se pojavila otvorena prijetnja u kojoj se zahtjeva da irački katolici interveniraju u kršćansko-muslimanskom prijeporu u Egiptu.

"Sto je posebice zabrinjavajuće jest da to nije bilo upozorenje vec prijetnja katolicima u Iraku da ako ne interveniraju po pitanju koptskih krscana u Egiptu, da ce biti napadnuti" -kaže rabin Cooper.

Nešto manje od 60 osoba poginulo je u tom napadu, a na novu godinu dvadeset osoba je ubijeno u bombaškom napadu na koptsku crkvu u Aleksandriji, u Egiptu. Rabin Cooper kaze da postoji preko 14 tisuća web stranica, blogova, i društvenih stranica na kojima se širi mržnja prema različitim vjerskim etničkim i rasnim manjinama. On kaze da je Internet savršeno mjesto za inkubaciju mržnje, jer nema urednika ni knjizinicara. To, kaze on, omogućuju lažima i poluistinama objavljenim na dobro dizajniranim internetskim stranicama da utječu na ljude koji ne sumnjaju u njihovu istinitost. Postoji cak i igra na internetu gdje mladi Amerikanci postižu poene pucajući na Meksikance koji pokušavaju preci američku granicu, kao i jedna gdje Nijemci mogu likvidirati imigrante iz Turske.

Abraham Cooper navodi da se internetska mržnja proširila na animozitete izmedju Japanaca i Korejaca, stanovnika srednje Europe i Roma, te raznih naroda južne Azije: "Uvidjamo da se, gdje god postoji nekakav povijesni problem, ili klasična mržnja, globalno ti problemi počnu odražavati na internetu kako sve vise ljudi ima pristup tim tehnologijama."

Centar Wiesenthal je o svojim spoznajama informirao vlasti, gdje god postoji sumnja o mogućem nasilju. Organizacija je takodjer u dodiru s menedžmentom internetske stranice Facebook da bi se spriječilo da on ne postane platforma za nasilje. U isto vrijeme, dužnosnici centra priznaju pravo na slobodu govora i privatnost svakom korisniku interneta.

Rabin Cooper kaze da bojišnica mržnje koja je postojala i prije weba prelazi na internet. On je svoje spoznaje podijelio s policijom u gradu New Yorku, jer smatra da službe sigurnosti diljem svijeta moraju početi pratiti sto se dogadja na internetu da bi se spriječilo potencijalno nasilje.

XS
SM
MD
LG