Linkovi

Etnička slika Sjedinjenih Država ubrzano se mijenja


Hispanici su najbrže rastuća etnička grupa u Sjedinjenim Državama
Hispanici su najbrže rastuća etnička grupa u Sjedinjenim Državama

Demografi kažu da se etnička slika Sjedinjenih Država ubrzano mijenja i da će to ovogodišnji popis stanovništva još više pokazati. Oni predvidjaju da će se predstave o većinskim i manjinskim grupama stanovništva iz temelja izmjeniti u narednih nekoliko decenija.

Iz Ureda za popis stanovništva kažu da će 2050. godine manjinsko stanovništvo u Americi postati većinsko. Mnogi roditelji već sada pripremaju svoju djecu za tu novu realnost.

Ovo nije samo odlazak doktoru. Za Sylviju Osorio to je prilika da vidi svoju kćerku.

"Pogledajte, možete vidjeti bebu prije nego je rodjena", pokazuje liječnica Mutahar Fauzia.

Gospodja Osorio kaže da njena kćerka ne samo da će odrastati u tehnološki naprednijem svijetu, nego će biti sve više njoj sličnih ljudi:

"Mislim da će njoj biti lakše da dodje do boljeg obrazovanja, i svega drugog."

Hispanici kao Osorio su najbrže rastuća etnička grupa u Sjedinjenim Državama.

Carl Haub iz Biroa za praćenje populacije u svijetu kaže da bi u narednih pet godina broj novorodjene djece većinskih bijelaca mogao pasti ispod 50 procenata.

Uz to, broj novorodjenih i umrlih medju bijelom većinom se izjednačio, dok se na svakog umrlog hispanika radja deset novih.

"Hispanici najviše doprinose velikim etničkim promjenama", kaže Haub.

Razlozi uključuju obrazovanje i zarade.

Prema demografima, žene medju bijelom većinom više streme boljem obrazovanju i profesionalnoj karijeri, i imaju manje djece. Žene sa slabijim obrazovanjem, i manjim zaradama imaju više djece.

Enrico Torrico radi sa siromašnijim roditeljima u školi Centro Nia u Washingtonu gdje su 78 posto porodica Hispanici.

"Nadati se da će biti manje diskriminacije. Barem će boja kože i jezik kojim govore biti manje važan. Važnije će biti šta znaju i kako mogu doprinijeti zajednici", kaže Torrico.

Demografi kažu da mnogi Hispanici u Sjedinjene Države dolaze iz Mexica. Novi imigranti više ne ostaju uz savezne američke države u blizini granice. Oni migriraju u poljoprivredne sredine u centralnim dijelovima zemlje gdje za njih ima posla.

"Jer mnoga djeca bijelaca odlaze sa sela, ne žele raditi na farmi. U narednih 40, 50 godina biće sve više Hispanica u Americi i sadašnje poimanje većine i manjine će nestati", kaže Carl Haub.

Promjena etničke strukture brine Jennifer Saleh, koja je udata i ima dvoje djece:

"Brine me pristup svemu - zdravstvenom osiguranju, školama, izvorima prihoda. Šta će se tu desiti? Kako će to biti podijeljeno?"

Trenutno, mnogi univerziteti u Sjedinjenim Državama traže da budu rasno i etnički raznovrsniji jer bijelci još uvijek čine većinu studenata.

Enrique Torrico kaže da u budućnosti rasa i etnička pripadnost neće definirati ljude.

"Biće važnije poznavati drugačiji jezik, znati više o drugim narodima."

On kaže da se studenti trebaju pripremiti za novu realnost učeći više od jednog jezika i poštujući sve kulture.

XS
SM
MD
LG