Linkovi

Čelnici G-8 upozoravaju da je globalni ekonomski oporavak 'krhak'


Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da rani prestanak državnih stimulacija može rezultirati povratkom globalne recesije

Čelnici skupine G20, 20 vodećih ekonomija svijeta, kažu da im je cilj stvaranje stabilnije globalne ekonomije. Kanadski premijer Stephen Harper, koji je bio domaćin skupa u Torontu, izjavio je da nejaka globalna ekonomija još uvijek treba državne poticaje. No, naglasio je, države trebaju smanjiti njihove proračunske deficite.

Stephen Harper: Moramo hodati po uskoj linji. Da bismo zadržali oporavak, imperativ je da nastavimo s potojećim poticajnim mjerama koje smo dogovorili na skupu prošle godine. No istodobno, napredne zemlje trebaju poslati jasnu poruku da ćemo se, s istjecanjem naših poticajnih mjera, okrenuti kao sređivanju naših unutarnjih financija.

Grčka dužnička kriza i prosvjedi građana protiv državnih mjera štednje izazvali su bojazni i u drugim zemljama s velikim vladinim dugom. Američki predsjednik Barack Obama upozorio je da rani prestanak državnih poticaja može rezultirati vraćanjem globalne recesije. Sjedinjene Države namjeravaju i dalje poticati ekonomiju kroz državnu potrošnju te je izrazio bojazan da bi rezanje budžeta među članicama Europske unije moglo zaustaviti globalni ekonomski oporavak. Na kraju sastanka skupine G20 predsjednik Obama izjavio je da su svjetski čelnici pristali da uravnoteže potrebu za daljnjim ekonomskim rastom s fiskalnom održivošću.

Barack Obama: U Sjedinjenim Državama postavio sam cilj prepolovljavanja našeg deficita do 2013. godine. Neki naši europski partneri donose teške odluke. No moramo uvidjeti da će naše sutrašnje fiskalno zdravlje uvelike ovisiti o našoj današnjoj sposobnosti da otvaramo nova radna mjesta i osiguramo ekonomski rast.

Predsjednik Obama je dodao das u svjetski čelnici dogovorili suradnju kako bi se jamčio uravnoteženi rast. On je također naglasio da niti jedna zemlja ne bi trebala imati bilo kakvu pretjeranu trgovinsku prednost.

Barack Obama: Razgovarali smo također o potrebi da imamo valute čiju vrijednost određuje tržište. Kao što sam jučer rekao kineskom predsjedniku, Sjedinjene Države pozdravljaju kinesku odluku da se dopusti fluktuacija kineske valute u skladu s tržišnim kretanjima.

Ispred mjesta gdje se održavao skup okupili su se brojni prosvjednici protiv globalizacije i velike potrošnje za skup u Torontu. Naime, samo je osiguranje koštalo oko milijardu dolara te je bilo potrebno prebaciti policiju iz drugih dijelova Kanade u Toronto. Prosvjednici su u subotu pribjegli nasilju, a do kraja summita više od 500 je uhićeno. Organizacija G20 podržala je napor američke administracije da od Kongresa dobije podršku za temeljitu reformu američkog bankarskog odnosno financijskog sektora u cjelini. Čelnici su podržali u plan Europske unije o testriranju vodećih banaka kako bi se vidjelo mogu li one opstati u slučaju povećanja duga. Sljedeći summit skupine G20 održat će se u Seulu u Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG