Linkovi

Siromašni ne vjeruju Donaldu Trumpu


Neka podrucja Clevelanda su medju 100 najsiromasnijih u Sjedinjenim Drzavama, analiza iz marta 2016.
Neka podrucja Clevelanda su medju 100 najsiromasnijih u Sjedinjenim Drzavama, analiza iz marta 2016.

Svaka druga kuća ovdje je u bijednom stanju...…”

... govori Helen Martin, čiji je dom u naselju Mt. Pleasant , desetak kilometara udaljen od centra Clevelanda.

Medjutim, za razliku od sjaja unutar dvorane gdje se održava republikanska konvencija, ovo naselje je prepuno napuštenih kuća, i domova u stanju raspadanja.

Sva se infrastruktura raspada. Pogledajte samo kako je to sve staro. ", kaze Helen.

Crmacki aktivisti u Clevelandu, July 19, 2016.
Crmacki aktivisti u Clevelandu, July 19, 2016.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je obećao da će popraviti ostarjelu infra-strukturu u cijeloj zemlji, uključujući i gradove kakav je Cleveland, te da će otvoriti nova radna mjesta.

Njegove pristalice kažu da Trumpov poslovni dosije, dokazuje da će njihova stranka najbolje riješiti te probleme.

Samo su važni poslovi - radna mjesta i ništa drugo. Naša je platforma ekonomski razvoj, a otvaranje radnih mjesta će stvoriti infrastrukturu. , Znači, Kvaka 22 - i mora se učiniti oboje. .”, tvrdi Alan Stockmeister, republikanac iz Ohio-a, dok njegov kolega Bob Sebo dodaje:

“Toliko toga ovisi od lokalnih čelnika. Zajednice moraju imati lidere koji razumiju važnost ekonomskog razvoja, i šta treba učiniti da se ovim ljudima obezbijedi posao."

Ipak, mnogi u najsiromašnijim dijelovima Celevelanda, ne vjeruju u to.

Rey Jefferson, stanovnik Clevelanda:
“Poruka koju ja čujem od Trumpa jest - ako si na dnu, i ostaćeš na dnu, a ako si visoko, pobrinut ću se da tamo i ostaneš."

Ovakva razmišljanja nisu usamljena. Crnačko stanovništvo u Ohio u najvećem procentu ne žele Trumpa. U anketi provedenoj prošle sedmice, se pokazalo da manje od jedan posto crnaca u ovoj saveznoj državi , podržava republikanskog predsjedničkog kandidata.

Marie Kittredge vodi organizaciju koja ulaže u razvoj osiromašenih dijelova Clevelanda. Ona tvrdi da ni Trump , ni demokratski kandidat Hillary Clinton, ne razumiju probleme urbanih sredina, i objasnjava:

Crnacki prodavac suvenira s likom Trumpa, Cleveland, July 20, 2016
Crnacki prodavac suvenira s likom Trumpa, Cleveland, July 20, 2016

"U ovoj zemlji se više ne cijeni javna investicija. čak i mali problemi, male greške, rušenje napuštenih kuća, popravka trotoara - sve to postaje mučna borba."

A u naselju Mount Pleasant, Helen Martin - pristalica Hillary Clinton, želi neku akciju koja će oživjeti njeno naselje.

“Stalno se prikuplja novac za nešto, ili se podiže porez. Grade se stadioni, daju separe za fudbal, za Dvoranu Slavnih Rock N Roll-a - pa dajte nešto i za nas, za Boga! ”

XS
SM
MD
LG