Linkovi

CDC: Uskoro odobrenje "booster" doze vakcine za adolescente


Odobrenje za treću dozu vakcine protiv Covida 19 za djecu uzrasta od 12 do 15 godina moglo bi da bude izdato za nekoliko dana ili nedjelja, izjavila je šefica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) bavi se trenutno tim pitanjem. Naravno, CDC će brzo slijediti upustva koja budemo dobili od njih i nadam se da će se to dogoditi u narednim nedjeljama“, rekla je Walensky za CNN.

Nije međutim i dalje jasno da li su kompanije Pfizer i BioNTech, jedini proizvođači čije su vakcine dostupne djeci, zatražili odobrenje dodatne doze za adolescente uzrasta 12 do 15 godina.

Predstavnici te dvije kompanije nisu odgovorili na upit agencije Reuters u vezi sa tim.

Dodatne doze odobrene su za adolescente uzrasta od 16 i 17 godina i sve odrasle građane u SAD.

Pitanje u vezi sa dodatnim dozama za djecu starijeg uzrasta aktuelizovano je u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa novim talasom zaraze varijantom omikron – jer je broj novooboljelih u porastu.

Prethodno je odobrena vakcinacija djece uzrasta od 5-12 godina – procesa koji je započeo prije nekoliko nedjelja.

Rochelle Walensky je rekla i da se ne očekuje skoro odobrenje vakcine za djecu mlađu od 5 godina.

Kompanije i proizvođači rade na imunizaciji djece mlađe od 5 godina. To se neće dogoditi u narednom mjesecu", rekla je ona.

Pfizer je ranije tokom mjeseca objavio da razmatra o režimu od tri vakcine protiv Covida za decu uzrasta od 2 do 16 godina, dok su rezultati istraživanja pokazali da trostruka doza kod ljudi starijih od 16 godina pružaju veću zaštitu od Covida.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG