Linkovi

CDC-ova studija na 11 miliona osoba pokazuje kako su COVID-19 vakcine sigurne


Vakcina protiv Covida
Vakcina protiv Covida

Ne postoji povećani rizik od smrtnosti među osobama koje su primile vakcine protiv COVID-19 u odnosu na nevakcinisane, zaključak je studije CDC-a na 11 miliona ljudi. Ovo otkriće jača sigurnosni profil trenutno odobrenih vakcina protiv COVID-19 u Sjedinjenim Državama, a koje se koriste i u Evropi. Sve osobe u dobi iznad 12 godina trebale bi primiti vakcine protiv COVID-19.

Kako bi se procijenila smrtnost koja nije povezana s COVID-19 nakon vakcinacije protiv COVID-19 u opštoj populaciji, provedena je kohortna studija tokom decembra 2020. – jula 2021. među približno 11 miliona osoba uključenih u Vaccine Safety Datalink (VSD).

VSD je projekt saradnje između Ureda za sigurnost imunizacije CDC-a i devet zdravstvenih organizacija, a uloga mu je da prikuplja elektroničke zdravstvene podatke, uključujući informacije o vakcinama, za specifične studije.

CDC je proučavao podatke od 6.4 miliona osoba vakcinisanih protiv COVID-19 i 4.6 miliona demografski sličnih nevakcinisanih osoba. Pokazalo se kako su primatelji vakcina Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna SpikeVax ili J&J/Janssen imali niži rizik od smrtnosti nego nevakcinisana kohorta. Ne postoji povećani rizik od smrtnosti među primateljima vakcina protiv COVID-19.

Među osobama u dobi od 12 do 17 godina, rizik od smrtnosti nije se razlikovao između onih vakcinisanih Pfizer-BioNTech vakcinom i nevakcinisanih osoba. Samo 12 smrtnih slučajeva dogodilo se u ovoj dobnoj skupini tokom razdoblja istraživanja.

Ova studija ima određene mane, jer se radi o opservacionoj studiji, koje i inače imaju ograničenja. Ali uzorak od oko 11 miliona osoba i socidemografski diverzitet grupa daju ovoj studiji jačinu.

Rizik smrtnog ishoda od COVID-19 među nevakcinisanima višestruko je veći nego među vakcinisanim, naročito u populaciji iznad 65 godina.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG