Linkovi

CDC preporučuje trudnicama da se vakcinišu protiv Covida


Arhiv - Žena prima vakcinu protiv Covida-19 u klinici u Philadelphiji.
Arhiv - Žena prima vakcinu protiv Covida-19 u klinici u Philadelphiji.

Trudnice bi trebalo da se vakcinišu protiv Covida-19, na osnovu nove analize čiji rezultati nisu pokazali da postoji povećan rizik od pobačaja, saopštili su u srijedu američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iz CDC-a je navedeno da u novoj analizi i tokom ranijih istraživanja nisu pronađeni problemi koji bi ugrozili zdravlje trudnica i da je stopa pobačaja poslije vakcinacije slična očekivanoj.

Trudnice mogu da prime jednu od tri vakcine čija je hitna upotreba odobrena u SAD - Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson.

Agencija prethodno nije izdavala preporuku za vakcinaciju trudnica već ih je savjetovala da o imunizaciji razgovaraju sa svojim ljekarima.

Sascha Ellington​, koja u odsjeku CDC-a za reproduktivno zdravlje vodi tim za odgovor u hitnim slučajevima, rekla je da je stopa vakcinisanih među trudnicama niska, s obzirom na to je samo 23 posto primilo jednu dozu.

"Želimo da to povećamo. Želimo da žene budu zaštićene. Ne vidimo nikakve nagovještaje u pogledu bezbjednosti tako da korist od vakcinacije zaista nadmašuje potencijalne ili nepoznate rizike", rekla je Ellington.

Trudnoća povećava rizik od razvijanja teškog oboljenja zbog zaraze koronavirusom, navodi CDC, a zaraza Covidom-19 tokom trudnoće povećava rizik od prijevremenog rođenja bebe.

Američka zdravstvena agencija sada preporučuje da se protiv Covida-19 vakcinišu svi stariji od 12 godina, ukljujučujući trudnice, dojilje i žene koje pokušavaju da ostanu trudne ili to planiraju u budućnosti.

"Svjesni smo da se prenose mitovi o plodnosti koji nisu zasnovani na dokazima i nauci. Nadamo se da će ovo pomoći", rekla je Ellington.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG