Linkovi

CDC preporučio ukidanje karantina u slučaju kontakta sa osobama zaraženim Covidom


Vakcinacija u Kaliforniji, 27. januara 2021.
Vakcinacija u Kaliforniji, 27. januara 2021.

Američka agencija za javno zdravlje ublažila je smjernice u vezi sa Covidom, ukidajući preporuku da se Amerikanci izoluju ako dođu u blizak kontakt sa zaraženom osobom.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) također su saopštili da ljudi više ne moraju da se drže najmanje dva metra od drugih.

CDC se na ove promjene odlučio zbog činjenice da je više od dvije i po godine od početka pandemije – oko 95 posto Amerikanaca - uzrasta 16 godina i stariji - steklo određeni nivo imuniteta, bilo vakcinacijom ili od infekcije.

„Ova pandemija je trenutno u znatno drugačijoj fazi nego u posljednje dvije godine“, navode iz CDC-a.

Preporuke CDC-a odnose se na sve građane SAD, ali bi promjene mogle da budu posebno važne za škole, koje tokom ovog mjeseca započinju nastavu u mnogim dijelovima zemlje.

Možda i najveća promjena u vezi sa obrazovanjem jeste okončanje preporuke da škole rade rutinsko svakodnevno testiranje, iako bi ta praksa mogla ponovo da se uspostavi u određenim situacijama, tokom porasta broja zaraženih, naveli su zvaničnici.

Maske se i dalje preporučuju samo u oblastima u kojima se smatra da je prenošenje u zajednici visoko, ili ako se smatra da je osoba pod visokim rizikom od teške bolesti.

Školski okruzi širom SAD smanjili su svoje mjere predostrožnosti protiv Covida posljednjih nedjelja, čak i prije nego što je CDC ublažio svoje smernice.

Maske neće biti obavezne u većini školskih okruga kada se nastava ove jeseni nastavi, a neki od najvećih okruga u zemlji su povukli ili eliminisali zahtjeve za testiranje.

Prosječan broj prijavljenih slučajeva i umrlih od Covida bio je relativno ujednačen ovog ljeta, oko 100.000 slučajeva dnevno i 300 do 400 smrtnih slučajeva.

CDC je ranije rekao da ako ljudi, koji nisu potpuno vakcinisani protiv Covida dođu u bliski kontakt sa osobom koja je pozitivna, treba da ostanu kod kuće najmanje pet dana.

Sada agencija kaže da karantin kod kuće nije neophodan, ali poziva te ljude da nose visokokvalitetne maske 10 dana i da se testiraju poslije pet.

Agencija nastavlja da preporučuje osobama koje su testirane pozitivno da se izoluju od drugih najmanje pet dana, bez obzira na to da li su vakcinisane.

Zvaničnici CDC-a savjetuju da zaraaženi mogu da prekinu izolaciju ako nemaju temperaturu 24 sata, a da nisu uzimali lijekove, i ako su bez simptoma ili se simptomi poboljšavaju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG