Linkovi

CDC: Dvije doze Pfizerove vakcine štite djecu od ozbiljnog upalnog sindroma


Procjena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta. (Foto: AP/Mary Altaffer)
Procjena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta. (Foto: AP/Mary Altaffer)

Dvije doze vakcine farmaceutskih kompanija Pfizer/Biontech pružaju zaštitu protiv rijetke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod djece nedeljama nakon infekcije kovidom 19, objavili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procjene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprječavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod djece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC.

Riječ je o sindromu koji kod djece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dvije do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije kovidom, izvestila je agencija Reuters.

Djeca uzrasta od 5 do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u Sjedinjenim Državama odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu.

Procjena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetina bolnica u dvadeset američkih država između jula i decembra – kada je dominirala delta varijanta kovida 19.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma kojima su bili na aparatima za održavanje života - nisu vakcinisani, navedeno je u studiji - piše Reuters.

Rezultati pomenute studije doprinose potvrdama da će vakcinacija protiv kovida spriječiti komplikacije povezane sa tom bolešću kod djece, uključujući multisistemski inflamatorni sindrom. Prije istraživanja nije bilo poznato da li vakcina kompanija Pfizer/Biontech sprječava to stanje.

Međutim, u studiji nije razmatrana efikasnost vakcine protiv omikron soja koji se brzo širi u SAD, ukazano je u izvještaju CDC-a. U vremenskom opsegu u kom je sprovođeno istraživanje – ta varijanta kovida 19 nije bila rasprotranjena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG