Linkovi

CCI: Parlament FBiH u prošloj godini usvojio 11 posto planiranih zakona


Denis Telić, Lejla Deronja-Suljić, Ana Lučić, CCI
Denis Telić, Lejla Deronja-Suljić, Ana Lučić, CCI

Stalni problemi unutar vladajuće koalicije čiji je rezultat višemjesečna blokada rada Parlamenta kao i sukobi stranačkih i ličnih interesa, obilježili su 2016. godinu u Federaciji BiH.

Pokazao je to izvještaj Centara civilnih inicijativa (CCI), a tiče se rada Vlade i Parlamenta FBiH.

Kako navode iz CCI-a, zbog blokade u radu Parlamenta FBiH, ova institucija je postigla najlošije rezultate nego u bilo kojoj od godina prethodnog mandata.

Predstavnički dom, kako je navedeno u izvještaju, održao je deset zasjedanja manje u odnosu na prošli mandat, dok broj usvojenih zakona na nivou Parlamenta iznosi tek 26, što je najlošiji rezultat u posljednjih šest godina.

Od 144 zakona koliko je planirano programom rada, Parlament je u prošloj godini usvojio svega 16, odnosno 11 posto.

Iz CCI-a upozoravaju na brojne zakone koji se već godinama ne donose, a za njima postoji potreba, kao što je zakon o šumama koji nije usvojen već treći mandat.

Kada je riječ o budžetu za 2017. godinu, on je usvojen na vrijeme, ali kako je navedeno, odluka je je donešena po hitnoj proceduri i bez javne rasprave.

Na platnom spisku Parlamenta nalaze su 83 poslanika Predstavniškog doma i 48 delegata Doma naroda. Iz CCI-a kažu da i pored loših rezultata i višemjesečnog nezasjedanja, poslanici i delegati redovno primaju platu i uživaju u ostalim privilegijama.

Tako je u prošloj godini došlo do novih povećanja izdvajanja iz budžeta za naknade poslanicima kroz povećanje naknade za odvojeni život kao i mjesečne naknade za rad u zajedničkim radnim tijelima oba doma Parlamenta FBiH.

Zbog donošenja neustavnih mjera i nepoštivanja zakona i odluka Ustavnog suda FBiH, ova institucija je u 2016. godini donijela nekolicinu presuda kojima se, zbog neodgovornog odnosa političara, degradiraju odluke izvršne i zakonodavne vlasti.

Kada je riječ o radu Vlade FBiH, tokom prošle godine je zabilježen kontinuirani pad produktivnosti. Uzrok tome je, kako kažu iz CCI-a, negativan uticaj predizborne kampanje i godišnjih odmora.

Veliki broj vanrednih sjednica zabilježen je u 2016. godini, a čak 40 posto njih obavljeno je telefonom.

Ovim neodgovornim pristupom, kako se navodi u izvještaju, najčešće su dogovarana imenovanja i razrješenja upravljačkih funkcija u preduzećima, ali i usvajanja zakona i strategija.

Vlada FBiH je u posljednjih godinu dana od 106 planiranih zakona, usvojila 33, a od 11 strategija, tek dvije. Iz CCI-a navode da je to rezultat loše procjene kapaciteta Vlade te loše postavljenih prioriteta.

Iako već neko vrijeme statistika u Federaciji pokazuje smanjenje broja nezaposlenih, te su cifre daleko od stvarnih potreba, jer Vlada za 2017. godinu nije planirala donošenje strategije zapošljavanja, navedeno je u izvještaju.

Iz CCI-a su poručili da je potrebno povećati efikasnost Vlade i Parlamenta FBiH pogotovo u realizaciji strategija i zakona, kao i da se obje institucije umjesto ličnih interesa, trebaju fokusirati na stvarne probleme građana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG