Linkovi

CCI: Vlasti daju netačne podatke o povećanju zaposlenosti


Zaduženost po stanovniku iznosi oko 3.400 KM
Zaduženost po stanovniku iznosi oko 3.400 KM

U izvještaju „Stanje nacije“ kojeg su predstavili Centri civilnih inicijativa (CCI) se navodi da vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) daju netačne podatke o zaposlenosti i kriju dio informacija o javnom dugu.

Iz podataka prikupljenih od zavoda za statistiku i za zapošljavanje u BiH, rast zaposlenosti, prema izvještaju CCI-a, iznosi dva posto, odnosno 16.000 više zaposlenih nego prošle godine u ovo vrijeme.

Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH, 16.000 zaposlenih je više od donošenja Reformske agende i 25.000 od imenovanja Federacije BiH, a što u CCI-u smatraju značajnom razlikom da bude „statistički kredibilna“.

Poreska uprava na mjesečnom nivou objavljuje podatke o ljudima koji su, kako kaže Adis Arapović iz CCI, na bilo koji način imali radni angažman, u šta ulaze i ugovori o djelu.

„Bukvalno, ugovori o djelu od 20 maraka ulaze u mjesečnu statistiku o zaposlenosti u Federaciji BiH“, kaže on.

On pojašnjava da takve osobe nisu stalno zaposlene, niti imaju zdravstveno osiguranje, te da nikako ne mogu ulaziti u statistiku zaposlenih.

„Poreske uprave ustvari daju vladama podatak o obradi poreskih prihoda po osnovu radnog angažmana u tom mjesecu. To obuhvata prosječno 20 hiljada ljudi svaki mjesec koji imaju neku vrstu angažmana po ugovoru od djelu“, navodi Aarapović.

Prema njemu, do nesrazmjernosti tih informacija dolaze zbog zloupotrebe podataka poreske uprave, koja objavljuje podatke o svim ljudima koji su na bilo koji način imali radni angažman.

„Zbog toga tvrdimo odgovorno da vlade plasiraju netačne i neutemeljene informacije o stopi zaposlenosti u entitetima, posebno u Federaciji BiH“, kaže Arapović.

Kada je javni dug u pitanju, iz CCI-a tvrde da BiH uopće nema precizne zbirne podatke o tome, a kako to nalaže međunarodna praksa.

Ukupna javna zadužnost, zaključno sa krajem juna ove godine, iznosi 11.9 milijardi konvertbilnih maraka (KM). Arapović kaže da javni dug, koji se predstavlja javnosti, obuhvata samo vidljivo finansijsko zaduživanje, ali ne obuhvata dio duga između privatnog sektora i institucija.

„Nevjerovatno zvuči činjenica da u BiH nijedna adresa nema podatke o konsolidiranom javnom dugu BiH. Zbog svega navedenog, stojimo na stajalištu da se dio ovih informacija svjesno skriva od javnosti“, kaže on.

Vlasti navode da je BiH najmanje zadužena zemlja u regionu i Evropi.

„Dio ovih informacija se plasira na selektivan način i daje se iluzija da BiH nije visoko zadužena zemlja. To naprosto nije tačno, jer je BiH itekako zadužena zemlja s obzirom na to kakav je naš trgovinski debalans s obzirom kakvo je stanje naše ekonomije i kolika je stopa nezaposlenosti“, smatra Arapović.

CCI navodi da zaduženost po stanovniku iznosi oko 3.400 KM, zbog čega BiH, kako napominje Arapović klizi ka dužničkoj krizi.

XS
SM
MD
LG