Linkovi

Samostan Svete Cecilije sve više privlači mlade


Samostan Svete Cecilije, Nashville
Samostan Svete Cecilije, Nashville

Velik odaziv mladih je vjerovatno posljedica svega što se događa u današnjem društvu.

Katoličkoj crkvi u Americi sve je teže privući mlade ljude za svećeničko zvanje odnosno u poziv časne sestre. Prosječna dob američkog svećenika odnosno časne sestre danas je 70 godina. Međutim, nekim katoličkim redovima, poput sestara dominikanki, nije teško privući nove članove. Gotovo trećina njihovih sestara su mlađe od 30 godina.

Samostan Svete Cecilije u Nashvilleu izgleda vjerovatno kao i prije 150 godina, kada je osnovan. Zvona pozivaju djevojke koje se pripremaju za poziv časne sestre na molitvu. No, tu je i nešto novo: u ovom samostanu vlada vedra atmosfera svojstvena sredinama gdje je mnogo mladih ljudi. Ove godine je upisano najviše budućih pripadnica dominikanskog reda, kaže sestra Catherine Marie, glasnogovornica ove ustanove.

Sve skupa ima nas oko 270, a ove je godine upisano 27 djevojaka. Prošle godine 23. To je za sve nas pravi blagoslov, kaže sestra Marie.

Ona smatra da je velik odaziv posljedica svega što se događa u današnjem društvu. No, istraživanja pokazuju da Amerikanci mlađi od 30 godina sve manje sudjeluju u organiziranom vjerskom životu. Međutim, glasnogovornica samostana kaže da je red dominikanki popularan jer naglašava idealizam i pomoć bližnjemu. Kelly Edmunds, koja je tek došla u Svetu Ceciliju, red dominikanki je najviše impresionirao dok je studirala na univerzitetu u Sidneju u Australiji.

Sam pogled na njih, u njihovim habitima, na kampusu - bio je to snažan primjer svima nama. One su primjer snage vjerskog života, kaže Kelly.

Samostan Svete Cecilije sve više privlači mlade
Samostan Svete Cecilije sve više privlači mlade

Sestra Victoria Marie, koja je u svojoj drugoj godini u samostanu, je također studirala na redovitom univerzitetu. Završila je građevinu, no kasnije je shvatila da je privlači poziv časne sestre.

Bila je to velika promjena u mom životu. Od pitanja - što ću sljedeće raditi? Ko ću biti pred bogom?, kaže ona.

Tipični dan buduće časne sestre nisu samo učenje, molitva i rad. Sestra Kelly kaže da je iznenađena koliko joj vremena ostaje da jednostavno uživa u životu.

Imate dosta vremena da jednostavno provedete napolju i uživate u ljepotama svijeta i onoga što je Bog stvorio. Mi se bavimo sportom, idemo u šetnje, i uživamo u društvu, kaže sestra Kelly.

Sestre ipak dosta vremena provode u učenju i molitvama. Raspored je ipak prilično zgusnut, kaže Victoria Marie.

Prvih nekoliko sedmica nakon dolaska u samostan, zamišljala sam kako bi bilo dobro da se mogu cijeli dan izležavati na kauču.. Ali toga ovdje nema, kaže ona uz smijeh.

Sestra Kelly Edmunds smatra da je vedra atmosfera u samostanu Svete Cecilije u Nashvilleu odraz činjenice što cijela katolička crkva prolazi kroz razdoblje obnove. Nove časne sestre-dominikanke neće oskudijevati u šansama u vezi svog poziva. Red kojem je sjedište u samostanu Svete Cecilije aktivan je u Sjedinjenim Državama i Australiji. U dvije zemlje ove časne sestre vode 34 obrazovne ustanove sa više od 13 hiljada polaznika.

XS
SM
MD
LG