Linkovi

Novac u gotovini: Sa ili bez njega?


Novac u gotovini nije iščeznuo iz svakodnevnog života, ali najveće informacijske I financijske kompanije na svijetu nastoje pronaći načine kako da gotovinu zamijene plaćanjem putem bežične komunikacije. Švedska u tome prednjači I u njoj se između 85 I 90% svih transakcija obavlja elektronski. Kako izvještava Bernard Schusman, taj zadatak je veliki izazov, I postoji oštro protivljenje potpunoj promjeni.

Novac, kojeg držite I kojeg možete koristiti za bilo kakvu vrstu kupovine možda gubi na popularnosti u svijetu. John Sheldon iz Inovacijske grupe Master Card kaže da se pokret ka društvu bez gotovine širi u cijelom svijetu, a osobito u Africi.

Oni imaju šansu da preskoče postojeću infrastrukturu koja na primjer postoji u Evropi I Sjevernoj Americi I tako su, upravo kao I Kina, skočili sa PC a pravo na 4G telefon. Društva u Africi, latinskoj Americi I jugoistočnoj Aziji imaju istu šansu da sa tehnologijom plaćanja uđu direktno na tržište mobitela I tako preskoče plaćanje kreditnom karticom, elektronskim čipom I slično. Oni se tako mogu mnogo brže kretati jer se ne mora uspostaviti ta infrasktrukura, kaže John Sheldon.

Kreditna kompanija Master Card surađuje sa Nigerijom I Južnom Afrikom kako bi se smanjile prevare I koristi se tehnologijom nazvanom dokaz o životu, koja dozvoljava transakcije bez gotovine tek onda kada se korisnik identificira.

Gospodin Sheldon objašnjava kako se identitet kupca može verificirati pomoću slike lica korisnika.

Na svim kontinentima, novac se I dalje štampa. Ali profesor na univerzitetu Cornell Robert Hockett kaže da su transakcije bez gotovine neophodnost u mnogim zemljama.

Često je teško naći bankarske usluge, institucije koje se nalaze na lako dostupnom mjestu gdje možete dati depozit ili se sastati sa svojim bankarom. Stoga je zaista zgodno na neki način nositi banku sa sobom, kao kada je ona u obliku jednog jedinog elektronskog uređaja kao što je mobitel.

Scott Shay je predsjedatelj I osnivač banke Signature u New Yorku. On upozorava na svijet koji bi bio u potpunosti bez gotovine.

Ako budemo stigli do tačke gdje neće biti valute, gotovine, svaka transakcija svakog poojedinca će biti podložna promatranju I, što je još zabrinjavajuće, kontroliranju, kaže Scott Shay.

Da li javnost želi potpuno elektronske transakcije. Kod zgrade UNa u New Yorku, Huda Alzeera iz Bahreina na to ovako gleda.

Možda je elektronsko plaćanje dobro za internet kupovinu određenih stvari. To je zapravo zaista dobro za globalizaciju, jer možete platiti putem interneta I dobiti stvari iz raznih zemalja. Elektronsko plaćanje je za to dobro. Ali mislim da je za svakodnevni život dobro imati gotovinu, kaže Huda Alzeera.

Financijski stručnjaci kažu da se zemlje koje koriste gotovinu suočavaju sa ogromnim troškovima, među kojima je štampanje novca, njegovo pohranjivanje I raspodjela. Ali čak I u Švedskoj koja je gotovo potpuno bez gotovine, dvije trećine stanovnika smatra da je nošenje gotovine ljudsko pravo.

XS
SM
MD
LG