Linkovi

Muslimani moraju i sami primjenjivati slobodu govora


Jedna od kontroverznih danskih karikatura
Jedna od kontroverznih danskih karikatura

Policija u Irskoj je početkom mjeseca uhitila sedmero ljudi, uključujući i jednu američku državljanku, pod optužbom da su planirali ubistvo Larsa Vilksa. Vilks je švedski karikaturista kojeg grupa povezana s al-Qaidom želi mrtvoga zbog slikanja proroka Muhameda sa tijelom psa.

Policija u Irskoj je početkom mjeseca uhitila sedmero ljudi, uključujući i jednu američku državljanku, pod optužbom da su planirali ubistvo Larsa Vilksa. Vilks je švedski karikaturista kojeg grupa povezana s al-Qaidom želi mrtvoga zbog slikanja proroka Muhameda sa tijelom psa.

Irske vlasti povezuju nekoliko osumljičenih sa drugom ženom koju su priveli američki službenici pod sumnjom da je novačila ljude za planiranje ubojstva. Ta žena Colleen La Rose, koja sebe zove Jihad Jane je optužena u Americi za kovanje zavjere davanjem materijala terorističkoj grupi al-Qaida.

Bivši službenik pri State Departmentu Robert Russell kaže da razumije zašto Vilksove karikature iz 2007. vrijeđaju Muslimane.

"U islamu, svinje se smatraju haramom, tabuom, prljavima. Mnogi ljudi na Zapadu ne razumiju da su i psi haram. Psi se smatraju prljavima isto kao i svinje."

Russell vodi Međunarodnu mrežu za prava karikaturista, a mnogi od umjetnika iz njegove mreže su bili pritvarani, mučeni, pa čak i ubijani. On kaže da je Vilks možda otišao predaleko sa izražavanjem slobode govora, ali oni koji su navodno umiješani u planiranje njegovog smaknuća su također na pogrešnom putu.

Robert Russell je kolekcionar karikatura i pokazao je jednu od prvih kontroverznih, koja je objavljena u Americi, a tiče se straha od islama, autora Boba Gorrella. Na njoj je klerik sa bombom u kapi. Slika je slična onoj proroka Muhameda, objavljenoj u danskim novinama 2005. Na toj je prorok sa bombom u turbanu, a nakon njenog objavljivanja su se digle velike pobune.

Russel kaže da bi oni koje ove karikature ljute trebali sebe okrenuti slobodi izražavanja, a ne prijetnjama smću.

"Najbolji savjet koji mogu dati muslimanima je da vježbaju svoju slobodu govora kao što su ovi umjetnici činili. Molim vas vježbajte svoju slobodu govora, nađite vlastitog karikaturistu da nacrta nešto i napišite članke i pošaljite novinama."

Russell je organizator mnogih događaja na američkih kampusima diljem SAD-a s temom karikatura. Na američkom Sveučilištu u Washingtonu, karikaturista Joel Pett je pokazao kako on crta američkog predsjednika Baracka Obamu, sa velikim ušima.

"Možda ćete se smijati, a možda i plakati, no svakaljudska tragedija doziva sarkazam, ironiju, i smijeh. Što drugo možete?", kaže Pett.

Kući u Washingtonu, Russell podsjeća muslimane da su zapadne religije vodile istu bitku u stotinama godina dugim ratovima.

"Naučili smo da sekularno bazirana sloboda govora garantira pristup svima, i da nikakva religijska senzibilnost, niti religijski osjećaji ne bi smjeli stajati na putu prava govora individualaca."

On tvrdi da čak i u slučaju Larsa Vilksa, on ne brani određenu karikaturu jer smatra da bi svi karikaturisti trebali imati pravo slikati i provocirati, svi bi trebali imati pravo preispitivati svijet u kojem živimo kaže on.

XS
SM
MD
LG