Linkovi

Los Angeles: Meksički karteli droge peru novac kroz prodavnice odjeće


Istražitelji su zaplijenili više od 65 miliona dolara, od kojih 35 miliona u gotovini na jednoj lokaciji u Los Angelesu.

Američki zvaničnici kažu da su prekinuli lance kriminala kojima su se prebacivale na desetine miliona dolara od meksičkih kartela droge kroz modna poslovanja u Los Angelesu. Kako izvještava Mike o Sullivan, vlasti su objavile da je 9 osoba uhapšeno, u akciji koju je izvelo 100 policajaca u tom gradu.

Policija je uhapsila tri osobe povezane sa poslovnicom pod nazivom QT maternity u modnom dijelu Los Angelesa. Vlasti navode da su vlasnik I dvoje uposlenih prebacivali novac za otkupninu za jednog Amerikanca kojeg je kao taoca držao kartel droge Sinaloa, šaljući novac kroz 17 modnih poslovnica prije nego je taoc pušten. Vlasti su također izdale naloge za hapšenje tri osobe u Meksiku povezane sa istim slučajem. Ostale optužnice uključuju brze operacije u modnim kompanijama koje su, kako vlasti navode, prale novac od profita od droge prodajući odjeću. Zvaničnici to nazivaju crno tržište razmjene meksičkog pesosa. Istražitelji su zaplijenili više od 65 miliona dolara, od kojih 35 miliona u gotovini na jednoj lokaciji u Los Angelesu. Istraga je uključivala praćenje torbi I kartonskih kutija punih novca, kaže Kamala Harris, iz ministarstva pravde u Kaliforniji.

Iako se čini složenim, ono što je bilo u samom srcu operacije je zapravo veoma jednostavno, slijediti novac.

Istraga se nastavlja I mogu se očekivati dodatna hapšenja među onima koji surađuju sa kartelima droge, kaže William Bodner, iz američkog odjela za borbu protiv droge.

Ovo je samo početak. Zajednica za provođenje zakona u Los Angelesu će vas pratiti.

Modna industrija u Los Angelesu godišnje donosi prihod od 18 milijardi dolara. Zvaničnici kažu da je ona privukla novac od prodaje droga otkako je meksička vlada prije četiri godine pooštrila ograničenja na transfer gotovine.

XS
SM
MD
LG