Linkovi

Novi Ustav i novi obrazovni sistem mogu spasiti BiH


Daniel Serwer, Američki Institut za Mir
Daniel Serwer, Američki Institut za Mir

U Potkomitetu za medjunarodne organizacije i ljudska prava pri kongresnom Odboru za odnose sa inostranstvom danas je održana rasprava na temu pomirenja i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Irskoj. Predsjedavao je zastupnik Russ Carnahan, a svjedočili su eksperti za pitanja etničkih sukoba i ljudskih prava.

Zvaničan naziv današnje rasprave - Ispunjavanje obećanja mira: ljudska prava, mir i pomirenje u Sjevernoj Irskoj i Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući i uvodničar, zastupnik Russ Carnahan, naglasio je da iskustva iz BiH i Sjeverne Irske mogu pomoći da svi još bolje razumiju kako se mogu rješavati izazovi koje stvaraju dugogodišnji složeni etnički odnosi i napetosti.


Obje zemlje su imale veoma dugotrajan put od najmračnijih dana sukoba do kakvog takvog mira i u obje zemlje su Sjedinjene Države imale značajnu ulogu u stvaranju mira i pomirenja. Kada se radi o Bosni, nastavio je kongresmen Carnahan, Sjedinjene Države su posredovale u Daytonu 1995., i otad trajno osiguravaju diplomatsku, finansijsku i vojnu pomoć za izgradnju i očuvanje svih elemenata mira i pomirenja. Ali, jasno je da je BiH nadrasla Daytonski mirovni sporazum, čiji je cilj bio stvaranje strukture koja će efikasno okončati rat. I taj je cilj ostvaren. Sada, uz izbore u BiH koji slijede, uloga medjunarodne zajednice, i napose Sjedinjenih Država treba da se razvije i sazrije, ali gradjani BiH sami moraju voditi proces. U takvom slučaju, Amerika u saradnji sa EU zaista može nastaviti da igra pozitivnu ulogu, završio je zastupnik Carnahan svoju uvodnu riječ.

Prvi učesnik u raspravi, Kurt Volker, bivši ambasador u State Departmentu, a sada direktor Centra za transatlanske odnose na univerzitetu Johns Hopkins, smatra postavljenu temu rasprave veoma interesantnom, prije svega, kako je rekao, jer to odmah govori o kontrastu u rezultatima napora medjunarodne zajednice, ostvarenih u ove dvije bivše konfliktne zone. U slučaju Sjeverne Irske vidimo na djelu uspješan mirovni sporazum, funkcionalnu izvršnu vlast i budućnost koja još više obećava. Naravno, i dalje postoje izazovi takvom uspjehu. Manji broj novih, relativno nepoznatih, nasilnički orijentiranih grupa nastoji da iskoristi frustracije koje izviru iz ekonomskih problema. Ali, temeljna struktura mirovnog sporazuma i vlasti ostaje netaknuta, a nepromijenjena je i podrška obje vjerske zajednice, svih mladih ljudi i, naravno britanske i irske vlade. U Bosni i Hercegovini, nasilje je zaustavljeno prije 15 godina, a i dalje jasno vidimo velike izazove normalnom upravljanju zemljom i u procesu pomirenja nekad sukobljenih strana. Iako izbori koji dolaze predstavljaju šansu za napredak, ranija iskustva su bila razočaravajuća. Već nekoliko godina, na djelu je politička stagnacija, ako ne i nazadovanje. slabe institucije države, izražavanje etničkog nacionalizma i separatizma i svakodnevne podjele izmedju tri većinske zajednice.

Sa ovakvom ocjenom stanja u BiH složio se i Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir, ali je za ovu raspravu želio da ponudi dva problema za koje smatra da bi Sjedinjene Države trebale da usmjere svoje napore u ovoj kasnoj fazi izgradnje mira u BiH. Treba da budemo realni, naglasio je Serwer i podsjetio da Sjedinjene Države, imaju mnoge druge prioritete u medjunarodnim odnosima. Ali, sa naredna dva poteza , ako bi bila povučena odmah, Bosni bi bila data zaista neophodna transfuzija.


Hitno je usvajanje novog ustava BiH koji bi zamijenio Daytonski sporazum i s kojim bi ta zemlja mogla da se realno nada ulasku u EU. I drugi prijedlog: Bosancima i Hercegovcima treba pomoći da prevazidju podjele u svom obrazovnom sistemu - ovaj sadašnji predstavlja ozbiljan rizik jer postavlja temelje za medjusobne ratove u narednoj generaciji.XS
SM
MD
LG