Linkovi

SAD: Zračni brod.... nešto posebno, potpuno novi tip letjelice!?


Uz precizno, kompjuterizirano, vođenje zračni brod, ako projekat bude realiziran, velike terete nosiće i do najnepristupačnijih lokacija.

Prototip ogromnog, helijumom punjenog aviona, ili bolje rečeno, zračnog broda višestruko upotrebljivog i u vojne i u komercijalne svrhe predstavljen je jučer u Los Angelesu. Znatiželjnici su u prostranom hangaru iz vremena Drugog svjetskog rata mogli vidjeti taj prototip dugačak 75 metara, upola kraći od planirane dužine budućeg avio-broda.

U realizaciju tog projekta američko ministarstvo odbrane i NASA uložili su 35 miliona dolara. Finalna verzija letjelice moći će, vjeruju u kompaniji Aeros, prenositi i do 60 metričkih tona tereta.

Korištenje zračnog broda biće vrlo jednostavno ističe Shenny Yao, predstavnica kompanije:

„Neće biti potreban aerodrom, aerodromski radnici, ništa od toga....“

Materijal od kojeg je napravljeno tijelo prototipa je vrlo lagana, ali izuzetno jaka mješavina karbon fibera i aluminija. Mali elisni motori biće korišteni prilikom uzlijetanja i slijetanja, a avio-brod će lebdjeti i letjeti zahvaljući punjenu helijuma, plina višestruko lakšeg od vazduha.

Osnivač kompanije Aeros Igor Pasternak, useljenik iz Ukrajine, sa ponosom ističe jedinstvenog tog prototipa:

„To je zaista nešto posebno, potpuno novi tip letjelice.“

Uz precizno, kompjuterizirano, vođenje zračni brod velike terete može donijeti i do najnepristupačnijih lokacija. Vrsta tereta nije ograničena, kaže Shenny Yao:

„Mogu to biti cisterne sa naftom ili benzinom, može to biti svježe cvijeće, ili ogromne količine odjeće.“

Transportni troškovi biće mnogo manji, dodaje Igor Pasternak:

„To je kao tegleći konj, brod u zraku....“

Prototip zračnog broda do sada je testiran samo u hangaru. Ako dalja realizacija projekta bude tekla kako je planirano, finalna verzija u punoj veličini i punom kapacitetu mogla bi biti gotova u naredne dvije, tri godine.
SAD: Zračni brod.... nešto posebno, potpuno novi tip letjelice!?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
XS
SM
MD
LG