Linkovi

Senator Cardin: Rusija aktivno krši temeljne principe OSCE


Senator Ben Kardin, kopredsedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa
Senator Ben Kardin, kopredsedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa

Iduće godine biće obilježena i 40. godišnjica potpisivanja Helsinškog završnog akta, kojim su ponovno uspostavljeni formalni odnosi Zapada i Sovjetskog Saveza. Međutim, danas mnogi zapadni lideri izražavaju zabrinutost zbog činjenice da Rusija svojim potezima u Ukrajini, radi u suprotnosti sa principima OSCE.

Senator Bendžamin Kardin (Benjamin Cardin D-MD), koji predsjedava Komisijom SAD za bezbednost i saradnju u Evopi, poziva Rusiju da prestane da se upliće u konflikt između Kijeva i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

„Činjenice su nepobitne. Rusija aktivno krši osnovne principe OSCE-a, prije svega načelo poštovanja suverentiteta i integriteta svake zemlje, kao i pravo na nacionalno samoopredjeljenje. Rusija takođe ometa aktivnosti misije OSCE u Ukrajini. Članovi misije ističu da je potrebno naći mirno rješenje tog konflikta kao i da je neophodno da sve strane poštuju principe Helsinškog završnog akta.”

Međutim, misija OSCE u Ukrajini u tome za sada nije uspela, priznaje senator Kardin.

“Teškoće u Ukrajini su vrlo ozbiljne. Imamo pitanje nepovredivosti granica, koje Rusija nastavlja da ugrožava, što je aposlutno neprihvatljivo. Moskva i dalje kontroliše Krim. Sve je to u suprotnosti sa obavezama iz Helsinkija. Radimo zajednički na rešavanju toga. “

Senator Kardin kaže da je bezbednost naroda Ukrajine glavni prioritet OEBS-a.

“Ukrajinska vlada to razumije. Ukrajinskoj vladi takođe pružamo pomoć za unutrašnji razvoj zemlje u skladu sa helsinškim načelima. Protesti na trgu Majdan u Kijevu nisu bili usmjereni ka specifičnom obliku vlade. Narod jednostavno traži uspostavljanje odgovorne i poštene vlade. OSCE pomaže Ukrajini da ispuni takvu obavezu. Novo ukrajinsko vođstvo se slaže sa tim. Mi im pomažemo da izgrade, jaku, nezavisnu Ukrajinu, koja poštuje obaveze iz Helsinkija.Takođe nastojimo da zaštitimo zemlju od stranog miješanja, prije svega Rusije.”

OEBS će učiniti sve da bi Rusija ispunila svoje obaveze kao članica OSCE-a, kaže Kardin, dodajući da se Moskva miješa u unutrašnje stvari drugih susjednih zemalja.

“I Moldavija i Gruzija su bile na dnevnom redu OSCE-a . Tamo nažalost postoje “zamrznuti konflikti, koji traju već godinama. Nedavno sam posjetio obje zemlje, gdje sam razgovarao sa njihovim liderima. Nije u interesu nijedne od tamošnjih zajednica da konflikti ostanu zamrnuti.Svi bi imali osjećaj veće bezbjednosti kada bi bili riješeni na osnovu načela OSCE-a.”

Povodom predstojećeg preuzimanja dužnosti predsedavajućeg OEBS-a, od strane Srbije, Kardin je rekao:

“Uloga predsedavajućeg je veoma važna. Srbija ostvaruje snažne veze na putu integracije sa Evropom. Verujem da Srbija razume dužnosti koje ima na toj funkciji. Naš je stav da ta funkcija treba da bude obavljena na primeran način i u potpunom skladu sa principima OEBS-a. Za Srbiju je to takođe prilika da pokaže samostalnost. Ona svakako treba da uspostavi dobre veze sa svim članicama.”

Po Kardinovom mišljenju bliski odnosi Srbije i Rusije mogli bi da budu izvjesna prednost za OSCE u smislu pridobijanja dobre volje Moskve u rješavanju konflikta u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG