Linkovi

Wall Street Journal: Finansijerka Trumpove kampanje donirala skup koji je prethodio upadu u Capitol


Upad u Capitol Hill
Upad u Capitol Hill

Julie Jenkins Fancelli, nasljednica lanca Publix Super Markets donirala je 300.000 dolara za finansiranje skupa koji je prethodio nasilnom upadu u zdanje Capitol Hilla dijela pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 6. januara, izvijestio je Wall Street Journal.

Časopis je objavio da je donaciji istaknute donatorke izborne kampanje bivšeg predsjednika posredovao Alex Jones, teoretičar zavjere i radijski voditelj poznat po svojoj desničarskoj orijentaciji.

U tekstu je navedeno da je Fancelli platila značajan dio sume od 500.000 koliko je koštala organizacija skupa u podnožju spomenika prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu u parku Ellipse.

Takođe, Wall Street Journal je izvijestio da je Jones obećao da će obezbjediti 50.000 dolara za organizovanje skupa ukoliko bude imao mogućnost da se obrati.

Inače, on je u svojim radijskim i online emisijama kao goste pozivao predvodnike ekstremističkih organizacija „Ponosni momci” i „Čuvari zakletve” - koje su bile učestvovale u neredima.

Alex Jones na skupu pred američkim Vrhovnim sudom 5. januara koji je prethodio protestu 6. januara i upadu u kompleks Capitol Hill
Alex Jones na skupu pred američkim Vrhovnim sudom 5. januara koji je prethodio protestu 6. januara i upadu u kompleks Capitol Hill

Alex Jones i Julie Jenkins Fancelli nisu bili dostupni za komentar. Publix Super Marketssu u reakciji na društvenoj mreži Twitter saopštili da Fancelli nije njihov zaposleni.

Nije uključena u naše poslovanje niti, n abilo koji način, predstavlja našu kompaniju. Ne možemo komentarisati njene postupke”, ukazano je u objavi.

Više od 135 osoba privedeno je u vezi sa napadom na kompleks Capitol Hilla 6. januara u danu u kom je američki Kongres trebalo da se izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio demokratski kandidat Joe Biden.

Tokom nereda je život izgubilo pet osoba – uključujući i jednog policajca.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG