Linkovi

Poraz republikanskog Kongresmena Erica Cantora dodatno otežava provodjenje reforme imigracionog zakona


Eric Cantor
Eric Cantor
Američki politički analitičari kažu da je reforma američkog imigracionog zakona ugrožena , nakon neočekivanog poraza jednog od ključnih kongresmena u preliminarnim republikanskim izborima za Kongres.

Dosadašnji lider republikanske većine u Zastupničkom domu, Eric Cantor, je ranije podržao prijedlog zakona kojim bi se djeci ilegalnih imigranata dozvolio legalan ostanak u Americi, i potom i državljanstvo.

Medjutim, u preliminarnim stranačkim izborima kongresmena cantora je pobijedio do sada malo poznati profesor na univerzitetu, David Brat, koji tvrdi da stanovište gospodina Cantora kada je u pitanju imigracija, nije ništa drugo do amnestija za one koji su prekršili zakon ušavši u Ameriku ilegalno.

Sam gospodin Brat je izjavio da je mnogo konzervativniji od Erica Cantora po svim pitanjima - bez obzira na to što se na Cantora gleda u Washingtonu kao na jednoj od krajnje desno orjentiranih republikanaca i jakog protivnika predsjednika Obame.David Brat će sada biti jedan od republikanskih kandidata u novembarskim kongresnim izborima - za jedno od najvažnijih mjesta u Kongresu.

Konzervativci u Sjedinjenim Državama napadaju prijedlog imigracione reforme koji podržava predsjednik Obama, i iako je Senat prošle godine usvojio sveobuhvatan plan reforme, isti je zastao u Zastupničkom domu Kongresa i od tada se ništa nije riješilo.
XS
SM
MD
LG