Linkovi

Začini kao preventivna mjera protiv raka


Prodavnice začina na jednoj pijaci u Turskoj
Prodavnice začina na jednoj pijaci u Turskoj

Iako mnogi ne vjeruju, mnoga hrana i posebno začini u sebi sadrže sastojke bolje od ikakvih kemijskih lijekova

Naučnici diljem svijeta nastavljaju temeljita istraživanja tragajući za boljim, efikasnijim tretmanom raznih vrsta raka. Putem tih istraživanja se takodjer došlo do zaključka da nerijetko jednostavne promjene u hrani i stilu života mogu, istinski, spriječiti pojavu bolesti.
Utjecaj pušenja je već odavno ustanovljen kada je u pitanju rak, no mnogi doktori u cijelom svijetu kažu da se vremenom ustanovilo i da loša, ili pogrešna ishrana, nedostatak tjelovježbe , velika gojaznost i veliki stres, takodjer doprinose riziku dobijanja raka.

Sada se saznaje da neki naučnici i doktori smatraju da dodatak jednog začina u jelo u umjerenim količinama, može voditi dobroj šansi da se rak nikada ne dobije.:

Naime, u laboratoriji u hjustonskoj klinici Anderson Cancer Clinic, doktor Bharat Aggarwall istražuje medicinski efekat začina, poput turmerica, koji se koristi u njegovoj rodnoj Indiji.

Ovi se začini koriste svaki božiji dan, oduvijek, posebno za meso, a u sebi nose anti gljivične, anti bakterijske, i anti viralne sposobnosti.


Većina njegova istraživanja se trenutno fokusira na curcumin, prirodnu substancu od koje se pravi začin turmeric, što je glavni sastojak indijskog sosa curry, i koji je već dokazao efikasnost u smanjenju kancerogenih tumora.

I dok neki doktori ne vjeruju da se samim korištenjem nekog začina može boriti protiv raka, doktor Aggarwal je bio uporan. Stoga sada, kaže, i drugi naučnici dolaze do sličnih rezultata.

Proveli smo najmanje 6, ili 7 kliničkih testova na curcuminu prošle godine, gdje se pokazalo da je samo 100 miligrama dovoljno da se smanje upalni bio markeri kod ljudi. Dakle, ne govorimo o laboratorijskim miševima, nego o ljudima., kaže doktor Aggarwal.

Doktor Aggarwal medjutim kaže da ni curcumin, niti neki drugi začin, ne predstavlja čarobni štapić kojim se otklanja rak. No, on preporučuje umjerenost u hrani i tjelovježbu, i svakako, raznovrsnu ishranu.

Postoji oko 800 vrsta hrane, 800! Prosječan Amerikanac ne jede više od deset!Dakle pod hitno uvesti razvrsniju ishranu.


Upravo takav pristup hrani koristi kuhar u jednom finom restoranu u Atlanti, Hans Rueffert, koji je nedavno demonstrirao vještinu pravljenja zdrave salate na Konferenciji preživjelih raka u Houstonu:

Rueffer vjeruje u korištenje svježih sastojaka, i ponešto iz svake nacionalne kuhinje:

Vjerujem da svaki dobar kuhar konstantno treba učiti o drugim nacionalnim kuhinjama, i onda posudjivati ono najbolje iz svake.

No, Rueffert je posebno zainteresiran za zdravu ishranu, jer je i sam preživio rak, koji mu je odnio stomak i dio jednjaka. Svjestan je ironije, ali isto tako misli da je baš zbog toga njegova poruka snažnija:

Znam kakva je radijacija, kakva je kemo terapija, šta nose silne operacije, pa stoga kada sam na pozornici, kada govorim o hrani, ne čitam iz knjige. Govorim iz vlastitog iskustva, jer sam prošao kroz sve to., govori Rueffert.


Doktor Arggarwal smatra da istraživanje kemijskih sastojaka u hrani i začinima može učiniti više da spriječi rak , nego skupi testovi u polju genetike.

Kakvi su nam geni, to ne možemo izmijeniti ničim! Dakle, oni su u nama i ostaju, dobri ili loši, a u ta istraživanja se ulaže toliko novca.

Aggarwal napominje da se odavno zna da začini kakv je curcumin, unaprijedjuju zdravlje.

Prirodna komponenta odlično djeluje i koristi se hiljadama godina, a nije skupa.

A cijena je važan faktor svugdje, pa i u Americi koja se sučeljava sa financijskim problemima, i populacijom koja stari, a kojoj će uskoro trebati dodatna medicinska njega u godinama koje dolaze.
XS
SM
MD
LG