Linkovi

Novi uređaji u tretmanu raka dojke otkrivaju tumor na mikroskopskom nivou


Doktori kažu da postoje dva glavna faktora koja su od ključne važnosti za spašavanje života pacijenta koji boluje od raka dojke, a to su rano otkrivanje I precizan tretman. Trenutno se hirurzi oslanjaju na osjetan I vizuelni pregled, nakon kojeg slijedi biopsija kako bi se potvrdila prisutnost ćelija raka. Ali nova sredstva bi sada mogla otkriti tumore koji su još uvijek mikroskopske veličine. To bi eliminiralo potrebu za višestrukim operacijama. Istraživači na univerzitetu u zapadnoj Australiji rade na razvoju dijagnostičke sonde koja se drži u ruci I koja jasno može prepoznati ćelije tumora u laboratorijskom uzorku.

To je uređaj koji može uočiti mikroskopske količine raka. To prije nismo mogli neposredno uraditi, I to je zaista uzbudljiv napredak, kaže hirurg Christobel Saunders.

Uređaj je još uvijek u fazi prototipa, ali istražitelji kažu da bi klinički pokusi mogli započeti za oko dvije godine. Kada se otkrije rak dojke, on se u mnogim slučajevima uklanja radijacijom. Ali negativna strana toga je da radijacija također može oštetiti okolno zdravo tkivo, uključujući srce, kada se radi o tumoru u lijevoj dojci.

Novi radioterapijski uređaj nazvan Align RT osigurava potpunu preciznost radijacijske zrake, čak I ako se pacijent pomjeri.

Sa tim uređajem možemo pratiti pacijenta u stvarnom vremenu I osigurati da je zadržavanje daha konstantno kroz cijeli tretman, te da smo u mogućnosti u potpunosti izbjeći srce, kaže Norman Smith.

Projektor koji se nalazi iznad glave pokriva tijelo pacijenta sa nasumičnim pregledavanjem, dok kamere na plafonu stvaraju trodimenzionalnu sliku tijela I prilagođavaju radijacijsku zraku prema disanju I pokretanju pacijenta. Uz pomoć ekrana, pacijent može kontrolirati disanje kako bi pomjeranje prsa bilo u okviru sigurnosnih parametara.

Možete osigurati da poluga bude na pravom mjestu, a to se postigne sa tačnom količinom zraka u plućima I tada možete biti sigurni da radite nešto što će vam pomoći pri tretmanu, kaže pacijentica Alison Young.

Align RT se već koristi u više od 800 bolnica u cijelom svijetu, I uređaj je nominiran za prestižnu nagradu MacRobert kraljevske akademije za inžinjering.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG