Linkovi

Rak je bolest koja i dalje postoji, ali se može izliječiti


Ucesnici konferencije o borbi protiv raka su imali priliku cuti nesto novo
Ucesnici konferencije o borbi protiv raka su imali priliku cuti nesto novo

Sada znamo daleko više o tome kakva vrsta ishrane je dobra i šta se još može preduzeti - poput prestanka pušenja, smanjenja konzumiranja alkohola i povećanja fizičke aktivnosti - da bi se smanjila vjerovatnoća da se uopće i oboli od raka.

Oboljeli od raka se suočavaju se sa brojnim izazovima, ali ima i mnogo dobrih vijesti. To je poruka koja se mogla čuti u Houstonu u Teksasu, gde je jedna od najboljih bolnica i istraživačkih centara za rak M.D. Anderson, nedavno održala 23. godišnju konferenciju kojoj su prisustvovale i osobe koje su preživjele rak. Pacijentima i njihovim porodicama su predstavljene informacije o napretku u liječenju i sprječavanju raka.

Specijalista za rak dojke, doktor Vicente Valero, je govorio na jednom od nekoliko predavanja na španskom jeziku, dajući najnovije informacije o tome kako liječiti rak i kako spriječiti da se bolest ponovo javi.

Prisutni žele da saznaju šta mogu učiniti za sebe - da li pravilno postupaju? Da li su podvrgnuti odgovarajućem liječenju, kaže doktor Valero.

Pored medicinskih činjenica, dr Valero naglašava ono što pacijenti mogu da preduzmu kako bi poboljšali šanse da uopće ne obole od raka.

Rak je bolest koja i dalje postoji, ali se može izliječiti
Rak je bolest koja i dalje postoji, ali se može izliječiti

Pokušajte izbjeći dobijanje na težini i često se bavite fizičkim vježbama. Time se poboljšavaju izgledi za žene koje su preživjele rak dojke, kaže on.

Takav izbor životnog stila može imati veoma pozitivan uticaj, čak i na pacijente poput Cindy Hathaway, čiji se rak proširio na druge organe.

Čak i u četvrtoj fazi bolesti, još ima stvari koje mogu da preduzmem kako bi držala rak pod kontrolom, spriječila njegovo dalje širenje i osjećala se što bolje mogu, što duže, kaže Cindy.

Ova konferencija ne samo da pruža pacijentima šansu da nauče više o napretku u liječenju već ih također i povezuje. Andrew Schorr, koji piše o medicini, je saznao da boluje od leukemije 1996. godine. Tada je učestvovao u kliničkoj studiji, koju opisuje kao „primanje lijekova sutrašnjice - danas“.

Još prije deset godina sam, u okviru kliničke studije, primao lijekove koji su sada odobreni, kaže Andrew.

Tony Morales je zbog raka izgubio suprugu i majku
Tony Morales je zbog raka izgubio suprugu i majku

On dodaje da je mogućnost razmjene savjeta o sličnim temama, jedna od koristi ovog skupa.

Sretnete ljude koji su liječeni od iste vrste raka od koje vi bolujete i to je kao bratstvo, jača duh, kaže Andrew.

Tony Morales je došao kao predstavnik „Mreže za akciju protiv raka pankreasa“, organizacije posvećene borbi protiv jednog od najsmrtonosnijih oblika raka.

To je rak sa trenutnom stopom preživljanja od svega šest posto. Vjerujem da je najveći razlog toga povezan sa podizanjem svijesti, sprječavanjem i daljim istraživanjima, kaže Tony.

On nije bolovao od raka, ali mu je žena umrla od raka pankreasa, a majka od druge vrste opake bolesti.

Moja majka je umrla od raka dojke i vjerujem da je činjenica što sam donirao njene organe doprinijela da danas rak dojke preživi 90 posto oboljelih. Volio bih da se isto desi sa rakom pankreasa, kaže on.

Istraživači su otkrili bolje načine liječenja za druge vrste raka, od kojih se mnogi sada rutinski eliminiraju, kaže stručnjak za radiologiju, doktor James Cox.

Milioni ljudi se danas izlječe od raka i to je poruka koju moramo poslati. Da, rak je i dalje prisutan, ali se možete izlječiti, kaže doktor Cox.

On ističe da sada znamo daleko više o tome kakva vrsta ishrane je dobra i šta se još može preduzeti - poput prestanka pušenja, smanjenja konzumiranja alkohola i povećanja fizičke aktivnosti - da bi se smanjila vjerovatnoća da se uopće i oboli od raka.

XS
SM
MD
LG