Linkovi

Mobitel aplikacija koja bi vam u budućnosti mogla dijagnosticirati zdravstvene probleme


Ilustracija
Ilustracija

Doktori sve više istražuju načine kako da mobitele pretvore u moćno sredstvo za preventivnu medicinu. Fitness aplikacije i one koje broje kalorije otvaraju put. Ali ono što bi uskoro moglo stići na vaš mobitel su screening aplikacije koje bi mogle dijagnosticirati sve, od dijabetesa do raka.

Kažu da je slika vrijedna hiljadu riječi. A ovaj eye selfie bi mogao spašavati živote. On zapravo mjeri količinu bilirubina u očima, što je indikator žutice ili nekog ozbiljnijeg problema.

Jedna konkretna aplikacija za koju smo zainteresirani je za pacijente sa rakom pankreasa. To je oblik raka koji nažalost ima veoma nisku petogodišnju stopu preživljavanja, jer se simptomi raka pankreasa često otkriju kada je isuviše kasno. I kada se to desi, opcije za tretman su veoma ograničene.

Fotografije pokazuju kako izgleda žutica. To je također jedan od malog broja glavnih znakova raka pankreasa.

Moj otac je umro od raka pankreasa i imao je žuticu, i imam veoma bliskog prijatelja koji je zapravo preživio rak pankreasa i počeo sam misliti kako bi to mogla biti izvanredna stvar ako bi mogli imati screenning za pacijente i kako bi, nadamo se, u budućnosti mogli mnogo ranije otkriti znakove bolesti i ishod tretmana učiniti mnogo boljim za pacijente sa rakom pankreasa, kaže doktor Jim Taylor.

Istraživanje aplikacije Biliscreen je u ranim fazama. Istražitelji istražuju algoritme kako bi identificirali povećan nivo bilirubina.

Bili Screen je algoritam koji se zasniva na podacima, a to znači da ako vidimo dovoljan broj slučajeva žutice za različite nivoe bilirubina, onda možemo imati algoritam koji bi pokazao kako gledati na te različite nivoe.

Što više očiju aplikacija prostudira, to će biti uspješnija u identificiranju bolesti.

Sljedeća studija bi trebala biti veća, sa ljudima koji nemaju žuticu do onih koji imaju blagi oblik žutice, pa sve do onih koji su ozbiljan slučaj. Uzećemo tu informaciju i napraviti robustan alogoritam kako bi mogli tačno predvidjeti žuticu u široj grupi ljudi.

Studija je tačno izmjerila nivoe bilirubina u 90% pacijenata. Sljedeći koraci su povećati tu tačnost i ukinuti potrebu za kalibracijskim naočalama za boju kako bi se utvrdilo postojanje žutice.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG